Két magyar győztes a koronavírus-válság elleni küzdelmet segítő európai hackathonon


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

Az Európai Unió határain belül és kívül több mint 20 900-an – Magyarországról 247-en – vettek részt az #EUvsVirus hackathonon. Az uniós tagállamokkal szoros együttműködésben megrendezett páneurópai online ötletverseny 6 problémakategória – egészség és élet; üzletmenet-folytonosság; távmunka és távoktatás; szociális és politikai kohézió; digitális pénzügyek; egyéb – köré szerveződött.

Az egyes kategóriákon belül meghatározott 37 különböző problémára összesen 2150 megoldás született a háromnapos eseményen.

A zsűri 117 innovatív megoldást választott be a győztes projektek közé: 6 fődíjast hirdetett a 6 kategóriában, rajtuk kívül pedig a 37 problématerület mindegyikén 3 csapatot díjazott (első, második és harmadik helyezettként). A magyar résztvevők két kategóriában is győzedelmeskedtek, így a hat fődíj közül kettőt ők vittek el. Az alábbi két magyar csapat nyert fődíjat:

Team Discovery: a csapat az „Egészség és élet” kategóriában érdemelte ki a fődíjat 3D nyomtatású, érzékelőkkel ellátott szemüvegeken alapuló betegmonitorozó rendszerével, mellyel minimálisra csökkenthető a fizikai érintkezés az ápolók és a betegek között.

Linistry: a csapat az „Üzletmenet-folytonosság” kategóriában remekelt a bolti sorbanállás és vevőforgalom szervezését szolgáló online megoldásával, mely a kiskereskedelmi alkalmazottak és a vevők érdekében azt biztosítja, hogy a boltokban, de a boltok előtt várakozók között is megmaradjon a biztonságos távolság.

A következő két hétben a szervezők feltérképezik, mekkora finanszírozásra és milyen erőforrásokra van a győztes csapatoknak szükségük ahhoz, hogy részleteiben kidolgozzák és a tömeggyártási igényekre szabják megoldásukat, illetve hogy a hackathon ipari és egyéb partnerei mekkora összegeket és erőforrásokat készek a megvalósítás szolgálatába állítani.

Május 22. és 25. között ún. matchathon megrendezésére kerül majd sor az igények és az erőforrások összehangolása céljából. Ezenfelül a nyertes megoldásokat felmutató csapatok felkérést kapnak arra, hogy csatlakozzanak az Európai Innovációs Tanács koronavírussal kapcsolatos közösségi platformjához, mely május végén kezdi meg működését.

A platform elő fogja segíteni a fejlesztők és a végfelhasználók (pl. kórházak) közötti kapcsolatépítést, és hozzáférést biztosít majd az innovátorok számára a befektetők, alapítványok és más szereplők által EU-szerte biztosított finanszírozási lehetőségekhez.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved