Koronavírus vs. érettségi


Miss Úszósapka (15éves) - 7 hónapja

Jövő héten kezdődnek az idei érettségik, és bár a szóbelik elmaradnak a koronavírus miatt, az Oktatásügyi Minisztérium döntése alapján az írásbeliket az eredeti időpontban megtartják. A végzős diákoknak az utolsó hónapban otthonról kellett boldogulniuk felkészüléssel, tételkidolgozással, tanulással. Vannak szerencsés érettségizők, akik mögött egy segítőkész tanári gárda áll, de sajnos olyanra is van példa, akinek bizony elkéne a segítség, az iskolája ezt mégsem tudja biztosítani. Hallani aggódó diákokat, akik egy rémálomba csöppentek, ahogyan ismerek olyat is, akinek kifejezetten jót tett az otthoni nyugodt környezet a felkészülésben.

Egy érettségizni készülő szerkesztőtársamat, Kovács Barnát kérdeztem a home office felkészülésről.

Hogy érzed, mennyire megy az otthon tanulás, egyedül felkészülés?

Nagyon hirtelen jött ez a lehetőség, vagy épp kényszer (felfogás kérdése), hogy részben egyedül kell felkészülnünk az érettségire. Azért mondom, hogy részben, mert természetesen az egész tanári kar a rendelkezésünkre áll.

Mielőtt kialakult volna ez a helyzet, sokat gondoltam rá, hogy mennyivel egyszerűbb lenne otthon felkészülni az érettségire, mint részt venni sok olyan órán, ami nem is érettségi tárgyam.

Ez a része nagyon jó a mostani helyzetnek, sokkal jobban be tudom osztani az időm. Ez azonban sajnos nem mindig sikerül, mert kicsit kevesebb a motivációm, hiszen nincs aki nap mint nap zaklasson, a különböző tanulnivalókkal, vagy ha van is, annak nincs akkora súlya mint korábban.

Tudsz a tanáraidtól segítséget kérni? Ha igen, milyen formában?

Természetesen, a tanórák időpontjában szinte mindig a rendelkezésünkre állnak a tanárok, de gyakran más időpontban is.

Lett valamiféle nagyobb összetartás a végzős gimnazisták között pl. országos szinten? gondolok itt valami közös platformra, ahova kidolgozott érettségi tételeket tölt fel mindenki hogy a másik is elérje?

Van egy facebook csoport, amibe minden érettségizőt szeretettel várnak, illetve minden emelt tantárgynak is van külön csoportja. Ezekbe sok felkészülést segítő anyag, feladat, tanács felkerül. Természetesen, amíg nem lehetett tudni, hogy nem lesz szóbeli, sokan tételeket is töltöttek fel.

Az érettségit ugye elég nehéz tolni a szeptemberi egyetemi képzések miatt, ahová kellenek az érettségi pontszámai. Te milyen megoldást tanácsolnál, ha mégis tolni kéne több hónappal az érettségit?

Azt gondolom, hogy ezt nyár végéig mindenképpen le kell, és le lehet zavarni. Akkor akár online is le lehetne bonyolítani az érettségit, és még ha ez több előkészületet igényelne, akkor is simán megvalósítható lenne nyár végéig. Ha valamilyen oknál fogva mégis halasztani kényszerülnénk azt tanácsolnám, hogy az egyetemi évkezdést is halasszák el.

Senkivel szemben nem lenne igazságos, ha a következő évi felvételibe kapcsolódnánk be, hiszen hirtelen 2x annyian lennénk, ugyanakkora férőhelyre. Azt sem tartanám jó megoldásnak, ha a jegyek adnák a felvételi pontokat, hiszen egy gyengébb iskolában könnyebb 5-ös jegyeket elérni, mint egy erősben, viszont az érettségin mindenki ugyanolyan feltételekkel indul.

Egyes tantárgyakból, úgy, mint testnevelés, népművészet, hittan, bibliaismeret, célnyelvi civilizáció és judaisztika csak szóbeli érettségi lesz, illetve a tanulási nehézséggel küzdő diákoknak, akik az írásbeli alól fel vannak mentve szintén csak szóbeli rész lesz. A vizsgaidőszakban összesen 69.470 végzős középiskolás érettségizik, és rajtuk kívül 14.830-an tesznek majd legalább egy tárgyból pótló érettségit. A jelentkezők várhatóan közel 355.300 vizsgát teljesítenek: 106 tárgyból 55.680-at emelt szinten, 182 tárgyból 299.620-at pedig középszinten. 

Sok sikert kívánunk minden érettségiző diáknak!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved