Like-vadász – mit pótol a virtuális szeretet?! Pótol egyáltalán bármit is?


Gréti (16éves) - 4 hónapja

A virtuális felületeken a képeinkre, bejegyzéseinkre érkezett like-ok pozitív visszajelzések, de felérnek egy őszinte mosollyal, egy simogatással, egy dicsérettel? Egy olyan világban élünk, ahol a sok szeretethiányos, túlhajszolt és rengeteg elvárással szembesülő tini vesznek el a közösségi média ördögi köreiben, ahol egy like-ok által nyújtott hamis visszaigazolás rengeteget jelenthet.

A legtöbb tizenévesnél egyformán kezdődik: csak néhány barátot és osztálytársat jelöl be ismerősnek és velük chatel. Aztán elkezd megosztani, bejegyzéseket és storykat készíteni, később egyre több  és több lesz, jönnek az egyre merészebb tartalmak, mert azok vonzzák a like-okat…

A Like-vadász, a Scolar Teen könyvsorozat egyik kötete, a könyvsorozat a tinédzsereket érintő és foglalkoztató témákat dolgoz fel rövid, közérthető, fiatalos nyelvezetű történetek formájában. 

A Like-vadász című könyv egy tizenéves lány történetét meséli el, aki – mint ahogy az a címből is kiderül – a virtuális szeretet, a like-ok hatása és uralma alá kerül, mivel a való életben nem kap pozitív visszajelzést, se elismerést az őt körülvevő közösségtől.

Az önbizalom-hiányos lány az online térben igyekszik önmagát és a visszaigazolásokat megtalálni, ezért hozza létre Hornyhit elnevezésű profilját, ahol elengedheti hétköznapi, gátlásokkal teli énjét és egy másik életet élhet, egy olyan életet, amiről mindig is álmodozott.

A profil mögé bújva egy olyan énjét élheti meg, aki erős, magabiztos és vérforraló. Hornyhit  elnevezésű avatárja menti meg a lehangoló hétköznapoktól és a magánytól.

Arra nem is gondol, hogy ez az oly biztonságosnak tűnő menedék sem védi meg mindentől és egyik pillanatról a másikra összedőlhet, ahonnan pedig már nincs menekvés számára.  Az álprofilján szerzett elismerések – amiket szexi képeire összegyűjt – töltik el őt „magabiztossággal” és „erővel”.

Lukas-szal – akivel a Hornyhit-es profilján ismerkedett meg – fenntartott virtuális kapcsolata az egyik legnagyobb pozitívum a monoton, ingerszegény, mókuskerékszerű hétköznapjaiban.   A fiúval szívesen beszélget és őszintén megtudják osztani egymással a problémáikat, talán ő az egyetlen biztos pont Hannah életében. Ezért nagyon fél attól, hogy Lukas számára kiderül az igazság, hogy milyen is a való életben amikor nem Hornyhit.

Amikor egy szerkesztőségi találkozón kezembe került a könyv több fenntartásom is volt vele szembe, egyszerűen a borító alapján nem sok jót gondoltam róla, de ahogy a mondás is szól: „Könyvet ne ítélj borítójáról” így belekezdtem. Mivel a kezdeti ellenérzésem miatt eleve elég kritikusan álltam hozzá, az első pár oldalt végig puffogtam, mert valahogy olyan középszerűnek találtam. De végül mégis adtam neki még egy esélyt, és nem bántam meg.

A történet vezetése alapvetően elég egyszerű és nem tartogat sok meglepetést az olvasó számára, egy klisékben és bevált fordulatokban gazdag, könnyű olvasmány. De talán pont azért, mert egyszerű, nincs túlbonyolítva, az ember könnyebben érti és dolgozza fel az információkat, eseményeket, és tanulságokat, amire számos kortársamnak talán valóban szüksége lenne elnézve a közösségi média falakat.

Kíváncsi voltam vajon mit mond a kortársaimnak a könyv, ezért megkértem néhány barátomat, hogy olvassák el és írjanak róla pár sort.


Jázmin: „Amikor elkezdtem olvasni a könyvet nem nagyon vártam tőle semmit. A téma, amivel foglalkozik jó alapötlet, nekem tetszik, hogy írtak erről egy könyvet. Teljes ostobaságnak tartom, hogy a like-ok miatt posztoljunk. De sajnos ez valamilyen szinten mindenkit ez késztet. Nem? Ennek nem így kellene lennie, de sajnos ilyen világban élünk.

Én sosem csinálnék ilyesmit, nem tartom ,helyesnek’. Bár nem tudom, hogy ha ilyen helyzetben lennék mit gondolnék, ,normálisnak’; egyszóval nem biztos hogy ez lenne az álláspontom mint most.”

Fanni: „Nem az a könyv, amit újra és újra elolvasnék, de a végére sikerül valamit leszűrnöm. Annyit, hogy soha ne éljünk két életet, csak a sajátunkét, és nem mindent old meg a szerelem. Nem mindegy hogyan választod meg a barátaidat. Hisz felszínes barátai voltak, igaziak nem. Akkor igazi egy barát, ha mindent tud rólad és mégis szeret.”

Részlet a könyvből

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved