Május 1. – a szovjetek lelőtték a legfejlettebb amerikai kémrepülőt, az U-2-t


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Eisenhower elnök még 1954. októberében adott utasítást egy új felderítő repülőgép kifejlesztésére a Lockheed repülőgépgyárnak, melynek vezető mérnöke, Clarence L. „Kelly” Johnson olyan világhírű repülőgépek tervezője volt, mint a világháborús P-38 Lightning, vagy későbbi az F-104 Starfighter sugárhajtású vadászgép.

A munkálatokhoz létrehozta a titkos Skunk Works, vagyis Görény-művek elnevezésű csapatot. A mérnökök és konstruktőrök csapata mindssze nyolc hónap múlva, óriási szakmai bravúrral 20 darab új, akkor még név nélküli kémrepülőgépet adott át az amerikai hírszerző szolgálatoknak.

Egészen 1960-ig kisebb-nagyobb intenzitással folytak a felderítő repülések a teljes keleti blokk felett, a törökországi Adana melletti Incirlik katonai bázist használva kiindulási pontként. 1959. végére az amerikai felderítők huszonnyolc sikeres bevetést teljesítettek a hidegháborús ellenség területén, és több, mint 17 000 új támadási célpontot azonosítottak be az ellenséges területen.

Jellemző a projekt fontosságára, hogy ebben az időszakban a 400km-re ellátó speciális kameráknak köszönhetően a CIA több tízezer fényképet elemezhetett, ezzel az USA hírszerzési információinak mintegy 90%-át tették ki az új U-2 kémrepülőgépek szolgáltatta adatok.

1960. május 1-én Francis Gary Powers, az egyik legtapasztaltabb amerikai kémpilóta szinte rutin felderítésre készült az akkorra már Lockheed U–2 elnevezésű amerikai felderítő repülőgép fedélzetén. Azt nem tudhatta, hogy egy előző U–2 bevetés nyomán a közép-ázsiai, kazahsztáni, szibériai, uráli és észak-oroszországi légvédelmi erők teljes készenlétben várják a következő ellenséges berepülést a területükre. Parancsuk szerint a kémrepülőt bármi áron a földre kellett kényszeríteni.

1960. május 6-án, pénteken a magyar Népszabadság című napilap itthon Nyikita Hruscsov beszédét tolmácsolta a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának üléséről:

 „Május elsején 5:36-kor egy amerikai repülőgép behatolt a Szovjetunió légterébe. A gépet lelőtték.” Majd néhány sorral lejjebb így folytatódik: „Vannak ügyeletes rakétáink, amelyek pontosan és elháríthatatlanul célba találnak, mégpedig biztosabban, mint a járőrszolgálatos repülőgépek.”

Az U-2 incidens még tovább fokozta a hidegháborús feszültséget a vezető nagyhatalmak között, és jelentős katonai presztízsveszteséget okozott az Egyesült Államok technikai fölényt hirdető politikájának. Az incidens után két héttel, május közepén tartott párizsi nagyhatalmi csúcstalálkozó ennek megfelelően teljes eredménytelenséggel zárult.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

publikon.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved