Május 10. – életfogytiglan a Moszkvának kémkedő amerikai kémelhárítónak


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Két amerikai ügynök személyazonosságának felfedése és így halálukban való közreműködés,  nemzetbiztonsági adatok eladása és természetesen hazaárulás volt a vád az amerikai mintaapa ellen, akit 2002. május 10-én kegyelmi lehetőség nélküli, tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt az amerikai szövetségi bíróság. Robert Phillip Hanssen FBI-ügynök 15 éven keresztül szállított az oroszoknak kulcsfontosságú információkat, amiért a vádirat szerint 1,4 millió dollárnyi készpénzt és gyémántokat kapott az amerikaiak külföldiekre szakosodott kémelhárítási specialistája.

Az ügyet Louis Freeh akkori FBI kémelhárítási vezető már az első bejelentéskor összehívott sajtótájékoztatóján az FBI történetének legsúlyosabb kémincidensének nevezte.

Robert Phillip Hanssen 27 éves szolgálati idejének jelentős részében azt a részleget is vezette, amely az Egyesült Államokban a Szovjetunió, majd annak utódállamai diplomatáinak, üzletembereinek és más kémgyanús állampolgárainak megfigyelését végezte. 

A magasan képzett ügynök 1985-ben maga ajánlkozott az akkori szovjet kémszolgálatnál kettős ügynöknek, és átadta három olyan KGB-tisztnek az adatait, akik titokban az Egyesült Államok szolgálatában álltak. A háromból két ügynököt a szovjetek nem sokkal később ki is végeztek.

A vádirat alapján Hanssen kiváló programozó volt, és kettős ügynökként kezdettől fogva titkosított (átlagos komputerekkel nem olvasható) számítógépes adathordozókon jelentett, amelyeket az orosz ügynökök által is látogatott helyszíneken rejtett el. Egyetlen orosz összekötő tiszttel sem találkozott soha.

Az elfogását követő napokban még az orosz titkosszolgálat sem tudta, hogy lebukott kiváló kettős ügynök, mivel ők sem ismerték beépített emberük pontos kilétét.

A Hanssen letartóztatását követő hetekben az Egyesült Államok nagyságrendileg ötven orosz diplomatát utasított ki, amelyre az oroszok amerikai diplomaták nem kívánatos személlyé nyilvánításával reagáltak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

index.hu, origo.hu, hetek.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved