Május 11. – hatvan éve rabolta el Izrael a náci birodalom „főhóhérját”


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

Adolf Eichmann , a Harmadik birodalom „zsidókérdés felelőse” 1906-ban született és Adolf Hitlerhez hasonlóan Linzben töltötte gyermekkorát, majd 26 évesen, 1932-ben Bécsben belépett a náci pártba, és rövid időn belül a zsidó nép főhóhérja lett.

Az 1938-as Anschluss után személyes irányításával „tisztították meg” Bécset a zsidóktól, majd a háború során a Harmadik Birodalom minden szegletében hatékonyan és lelkesen vezényelte a zsidók módszeres kirablását és deportálását.

A 1942. januári wannseei tanácskozás után, ahol az ún. zsidókérdés „végső megoldásáról” döntöttek, a megmaradt európai zsidóság azonosítását, összegyűjtését és megsemmisítő táborokba szállítását is a tőle megszokott alapossággal hajtotta végre a Führer elképzelésének megfelelően.

A háború után megszökött, és csak 1953-ban akadt a nyomára a korszak legendás nácivadásza, Simon Wiesenthal. Az Argentinában álnéven élő Eichmannt a Moszad – az izraeli titkosszolgálat – azonosította minden kétséget kizáróan néhány hónappal később, és mivel a dél-amerikai ország azelőtt több háborús bűnös kiadását is megtagadta, David Ben Gurion akkori izraeli államfő döntése alapján a friss állam a diplomáciai konfliktust is vállalva elrabolta a náci főbűnöst.

Hatvan évvel ezelőtt ezen a napon egy izraeli ügynök pontosan megtervezett akció keretében megszólította a hazaérkező Eichmannt, és ezzel elkezdődött a közel 10 napig tartó emberrablási és -csempész akció, melynek eredményeként Izrael május 22-én bejelentette Adolf Eichmann elfogását.

Eichmannt a bíróság a nürnbergi perek utáni legnagyobb sajtóérdeklődéssel kísért második világháborús perben hatmillió zsidó meggyilkolásában való közreműködés mellett emberiség elleni és háborús bűnökben találták bűnösnek, és halálra ítélték.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

mult-kor.hu; mandiner.hu;

2017 Kidsnews | All rights reserved