Május 13. – merénylet II. János Pál ellen


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

1981-ben ezen a napon II. János Pál pápa megszokott heti audienciájára készült, a nyitott „pápamobilban” lépéstempóban araszolt a Szent Péter téren összegyűlt tízezres nagyságú tömegben, amikor gyors egymásutánban négy pisztolylövés hangját lehetett hallani, majd II. János Pál sebesülten rogyott össze az autóban.

A pápa annak ellenére súlyosan megsebesült, hogy az első lövés utáni pisztolygolyóktól már az őt kísérő biztonsági szolgálat főnöke védte meg a saját testével.

A merénylet szálait sosem sikerült kibogozni; a legtöbb jel arra mutatott, hogy a KGB (a szovjet titkosszolgálat), illetve a Vatikán kelet-európai diplomáciai kapcsolataiért felelős egyházi vezetője, Agostino Casaroli bíboros lehetett a megbízó.

Utóbbira maga a merénylő, Mehmet Ali Agca terhelő vallomást is tett. A vallomás szépséghibája, hogy a török származású bűnöző és terrorista több alkalommal egymásnak teljesen ellentmondó vallomásokat tett akkoriban.  A nyomozással párhuzamosan felröppent alternatív teóriákban felmerült még a CIA, a SISMI (az olasz titkosszolgálat), Khomeini ajatollah (az Iráni Iszlám Köztársaság vezetője), sőt még egy török-bolgár nemzetiségi bűnöző, Bechir Celenk lehetséges megbízói szerepe is.  

Agcát 1981 nyarán bíróság elé állították és életfogytig tartó börtönre ítélték. Meglepő fordulata történetnek, hogy II. János Pál pápa jó kapcsolatba került merénylőjével, aki 2000-ben a pápa kérésére kegyelmet is kapott Olaszországban. Szabadságát nem élvezhette sokáig, mivel más bűncselekményei miatt hazájában aztán ismét börtönbe vetették.

Amit biztosan lehet tudni, hogy Karol Wojtyla, vagyis II. János Pál pápa a történelem első kelet-európai (lengyel) pápája volt, akinek már a szocialista keleti blokk fennállása idején is közismert volt antikommunista beállítottsága. Nyíltan támogatta a lengyel ellenzéki mozgalmat, sok bosszúságot okozva a szocialista országok vezetőinek, akik nem örültek a kereszténység erősödésének uralmukkal szemben. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Rubicon.hu; 24.hu; origo.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved