Május 14. – megszületett az ember, akit nem blokkolhatsz a Facebookon


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

Aki valamilyen közösségi média felületen regisztrált, az biztosan blokkolt is már ismerőst, de legalább 30 napnyi távolságot kért egy-egy éppen szerelembe esett, megvilágosodott, vagy épp kiábrándult ismerőstől. Ismerjük el, ez egy igazán hasznos funkció, azt azonban kevesen tudják, hogy az éppen ma 36 éves alapító Mark Elliot Zuckerberg fiókját nem lehet blokkolni a híres kék felületen. Azoknak, akik olyan szerencsések, hogy ezt megtehetnék, a következő hibaüzenetet küldi a közösségi média felület:

„ezt a profilt nem lehet jelenleg blokkolni”

A világ egyik legnépszerűbb közösségi médiájának hivatalos története szülinapos feltalálónk középiskolás koráig nyúlik vissza.  Zuckerberg a tanárainak a rendelkezésére állt valamiféle kezdetleges számítógépes adatbázis, amelyben a diákok igazolványképe mellett rövid információs blokk is volt a tanulókról, ezt hívták anno a tanárok facebooknak és innen indult világhódító útjára a Facebook.  

A valóságban ennél sokkal érdekesebb a Facebook eredete. A harvardi másodéves egyetemista Mark szerelmi bánatát munkába fojtva egy FaceMash nevű „hot or not” alkalmazáson dolgozott az egyetem hallgatói számára, amely az egyetemre járó lányok képeit rakta egymás mellé, és a felhasználók szavazhattak, ki attraktívabb számukra.

A FaceMash képeit Mark a feltört harvardi egyetemi szerverekről szerezte, ami önmagában is garantált siker egy iskolai környezetben, de az eredmények még Zuckerberget is meglepték. Ugyanis a FaceMash elindulása utáni első órában 450 új felhasználót és 22 200 oldalletöltést regisztrált.

Az egyetem vezetése azonban érthető okokból nem lelkesedett a FaceMash platformért, és néhány napon belül elrendelték a törlését, Zuckerberget pedig illegális tartalom feltöltéssel és személyes adatok eltulajdonításával vádolták meg. A vádakat végül a mai napig tisztázatan okokból ejtették, ugyanakkor hozzájárultak  a TheFacebook alapötletének létrejöttéhez.

 A világhódító platform ősét hősünk iskolatársaival, Eduardo Saverinnel, Dustin Moskovitz-cal és Chris Hughes-zal közösen készítette el az egyetem belső használatára. Itt bármelyik egyetemista létrehozhatta saját adatlapját és megjelölhette rajta hogy melyik kurzusokra, előadásokra jár.

A máshol is létezett hasonló megoldásokhoz képest kulcsfontosságú többlet funkció volt, hogy meg lehetett jelölni azokat az iskolatársakat, akikkel egyazon órákra járt az ember, és kommentelni is lehetett már az első platformon is. Ezek az új funkciók olyan népszerűvé tették az egyetemisták körében a a TheFacebookot, hogy indulása után egy hónappal már a harvardosok fele regisztrált, és egy éven belül a Stanford és a Yale egyetemeken is elindulhatott a szolgáltatás.

A Facebookon jelenleg 1,7 milliárd napi szinten aktív profil található, ha viszont a havonta belépőket is számítjuk, akkor a Mark Elliot Zuckerberg által kitalált platform  már 2,6 milliárd aktív felhasználót számlál.  

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

en.wikipedia.org; hvg.hu; zsidokivalosagok.hu; netmarketing.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved