Május 15. – ma van a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

„A fiatalok megértették a tudományos eredményeket, a mi generációnk viszont nem mutatott jó példát.” – mondta David Attenborough, a híres természetfilmes a Climate Change: The Facts című filmje bemutatóját követően. A Greta Thunberg nevével fémjelzett Friday For Future mozgalom  szervezte több milliós tüntetések sem voltak elegendőek, hogy meggyőzzék a döntéshozókat az olajipari cégek, az élelmiszeripar és a kozmetikai cégek, a turizmusból élő számtalan nagyipari vállalkozás és mások érdekeivel szemben, hogy most már tényleg tenni kellene valamit a klímaváltozás ellen.

Néhány héttel ezelőtt az ELTE TTK-n vizsgálták, miért volt képes világ ilyen gyors és határozott lépéseket tenni a koronavírus ellen, míg a legalább ilyen mértékű fenyegetést jelentő klímaváltozás esetében nem. Az eredmény talán senkit sem lep meg, mivel a Covid-19 azonnali és válogatás nélküli, személyes fenyegetést jelent mindenkire, egyszerűen jobban félünk tőle, mint a klímaváltozás jövőbeli hatásaitól, hiába jelent sokkal nagyobb fenyegetést.

Antropogén (emberi tevékenységre visszavezethető) okok vezettek a járvány kialakulásához  is. Az állatok természetes élőhelyének pusztulása miatt egyre gyakoribbá válhatnak a jövőben az állatról embere terjedő betegségek.  

Ma van az „International Day of Action on Climate Change” vagyis a Nemzetközi Klímaváltozási Akció napja, amikor szerte a világon felhívják figyelmünket a természeti változásokra, amelyet az emberi tevékenyég okoz.

Sokan mondhatják, hogy messze vagyok az őserdőktől, mit tehetnék, ha kivágják a fákat? 

A helyes válasz erre az, hogy rengeteget!

Például nem használsz feleslegesen füzeteket, kiírod a postaládádra, hogy nem kérsz reklámanyagokat, és mindenben a tartós, újrafelhasználható eszközöket preferálod, komposztálsz és szelektíven gyűjtöd a hulladékot.

Ugyanis ha a vevők nem, vagy egyre kevesebbet vásárolnak az adott termékből, esetleg átpártolnak a környezetbarát csomagolásra, a vállalatok saját gazdasági érdekeik mentén reagálnak és váltanak a vásárlói trendeknek megfelelően, olyan termékekre amelyek vonzóbbak a ügyfeleik számára.

Legyen a mai nap az első nap, amikor körbenézel a szobádban és otthonodban, hogy mit tehetnél te a fenntartható jövő érdekében!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

hvg.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved