Május 17. – az iraki légierő gépe megtámadta a USS Stark amerikai hadihajót a Perzsa-öbölben


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

1987. május 17-én este 10 óra körül az Egyesült Államok Haditengerészetének Stark nevű rakétahordozó hadihajója a Perzsa-öbölben járőrözött, nagyságrendileg három kilométerre az iraki háborús övezettől, amikor radarjai érzékelték az iraki légierő repülőgépét. A Stark rádiósa azonnali azonosítást kért a géptől, de válasz helyett az iraki pilóta Aerospatiale AM.39 Exocet típusú rakétákkal tűz alá vette az amerikai fregattot.

A kilőtt rakétákat a hajó radarjai nem érzékelték azok alacsony repülési magassága miatt. Mindkét találat az oldalán, közvetlenül a parancsnoki híd alatt érte a Starkot, 4,6 méteres lyukat ütve a hajótestre és el nem használt üzemanyagukkal lángba borítva a hajót, többek között annak önvédelmi irányító központját is kiiktatva.

Glenn R. Brindel kapitánynak így is sikerült megmentenie a fregattot. A sérüléssel átellenes oldalt részben eláraszttatta, így sikerült a lyukat a vízfelszín felett tartania, majd az oldalára fordított hajótestet és az USS Waddell és az USS Conyngham amerikai rombolók kíséretében a partra juttatta Manamanál annak ellenére, hogy a rakéták által gyújtott tűzet is csak egy nap után sikerült eloltani.

Az incidensben 29 amerikai tengerész vesztette életét, a vizsgálatok egyértelműen bizonyították, a Brindel kapitány által irányított hadihajó semleges területen volt és nem sértette az iraki felségvizeket, ahogy az iraki pilótakésőbb állította.

A repülő nem azonosította magát, a rakétákat nem láthatták a radaron, később pedig a védekező rendszerük is tönkrement, a kapitányt ennek ellenére az eset kivizsgálására felállított bizottság a védekező ellentámadás elmulasztása miatt elmarasztalta. A kapitányt nyugdíjazták, a taktikai akciótiszt, Basil E. Moncrief hadnagy pedig lemondott, de hadbíróság elé végül nem került az ügy.

Az iraki gépnek sikerült háborítatlanul hazatérnie, nem kis részben az általa keltett zavarodottságnak köszönhetően. Jellemző a térség politikai viszonyaira, hogy a támadás forgatókönyvét, a pilóta és a repülőgép kilétét és utóéletét illetően sincs egyértelmű információ. Szaddam Husszein iraki diktátor mindenesetre elnézést kért, állítása szerint az iraki vadászbombázó pilótája egy iráni tartályhajóval tévesztette össze az amerikai fregattot, és nem a légierő utasítására nyitott tüzet 35 km-es távolságból.

A hivatalos iraki verzió szerint a pilótát ezért halálra ítélték és kivégezték.

Irak szerencséjére akkoriban Amerika ügyeletes ellensége a régióban Irán volt, így a magyarázatot nyilvánosan nem támadták meg, és az egész incidenst igyekezték elbagatellizálni, illetve az irán-ellenes narratívájukhoz igazítani. Egyes források alapján mindenesetre a támadó repülő inkább egy Irán elleni kémkedésre és szabotázsra egyedileg átalakított, polgári VIP jet lehetett, és a pilóta karrierjét ez az incidens sem törte meg az iraki légierőnél.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

medium.com ; en.wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved