Május 18. – a Mosolygós Buddha műveletben egy nő atomhatalommá teszi Indiát


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

Indira Gandhi, India akkori miniszterelnöke, és a történelem egyik első női kormányfője 1971-ben döntött az atomprogram elindításáról, miután az indiai-pakisztáni Kasmírért folyó háborús konfliktus ismét felizzott.

Gandhi szerint katonai elszigetelődés fenyegette az országot, ezért úgy döntött, országának atomhatalommá kell válnia. India ezzel az atomfegyverkezés úgynevezett második hullámát indítototta el, amikor már nem csak a szuperhatalmak rendelkeznek nukleáris csapásmérő eszközökkel.

Három évvel később, 1974-ben a Buddha születésnapjaként számontartott május 18-án a cinikusan Mosolygó Buddháról elnevezett akcióban India kísérleti robbantást hajtott végre a Thar-sivatagban, 107 méterrel a föld alatt. A Nagaszakira ledobott bombánál valamivel kisebb, 8-10 kilotonnás nukleáris robbanófej révén az ázsiai ország hatodikként csatlakozott az atomhatalmak klubjához, és első olyan államként, amely nem volt az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja.

aKépünk illusztráció.

A Mosolygós Buddha műveletet követő nemzetközi felháborodás tovább bonyolította az ebben az időszakban már komoly belpolitikai válsággal is küzdő kormány helyzetét. Ezután már nem csak a szomszédos országokkal ütközött nehézségekbe a baráti kapcsolatok kialakítása.


Képünk illusztráció.

 Az Egyesült Államok azonnal az indiai partokhoz vezényelte az Enterprise repülőgép-hordozó által vezetett óceáni csapásmérő erőit, és a nemzetközi közösség embargót hirdetett számos, nem csak a fegyvergyártás számára alapvető technológiai vívmány India számára történő értékesítésére. Forrás:

britannica.com;  sg.hu; rubicon.hu;

2017 Kidsnews | All rights reserved