Május 19. – az Egyesült Államok elnöke aláírta a törvényt, hogy a pedofilokról informálni kell az iskolákat


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

1996-ban Bill Clinton, az Egyesült Államok elnöke aláírta a Megan-törvényt, amely előírja, hogy a rendvédelmi szervek értesítsék a helyi iskolákat, napközi otthonokat és a lakosokat is a nyilvántartásba vett szexuális bűnelkövetők jelenlétéről a közösségükben.

Az intézkedést az váltotta ki, hogy 1994-ben egy, a hatóságok számára ismert pedofil – olyan felnőtt ember, aki gyermekek iránt érez szexuális vágyat – börtönből való szabadon bocsátása után megerőszakolta és meggyilkolta a közvetlen közelben lakó hétéves Megan Kanka-t.

Megan szülei polgári kezdeményezésben kampányt indítottak, hogy az állam tájékoztassa az állampolgárait, ha a közelükbe a gyerekekre veszélyes személy költözik.

Az USA-ban ezelőtt is létezett nyilvántartás a gyerekek elleni szexuális bűnelkövetőkről, amit egy korábbi hasonló cselekmény áldozatáról elnevezett Jacob Wetterling-törvény írt elő.

A Jacob Wetterling-törvény kiegészítése lett a Megan-törvény, amely alapján nyilvánosak a pedofil listán regisztráltak adatai. A tagállamok változó adatokkal, de jellemzően megadják a gyermekmolesztálók nevét és címét, fényképét és az általuk elkövetett bűncselekményeket is. Ezeket az adatokat nem csak az állampolgárok, de a sajtó is szabadon felhasználhatja.

Legutóbb 2006-ban,  az Adam Walsh névre hallgató törvényi kiegészítéssel módosították a jogszabályt, azóta veszélyességi szint alapján 3 csoportba osztják a bűnelkövetőket.

A pedofiloknak a törvény elfogadásától fogva a veszélyességi szinttől függő rendszerességgel jelezniük kell tartózkodási helyüket a hatóságoknál. Adataikból az egész Egyesült Államokra kiterjedő lista készül, amely elérhető az interneten államokra lebontva, így név és egyéb adatok alapján is rá lehet keresni a feltételezett elkövetőkre.

Ha úgy érzed, nem bírsz egyedül megbirkózni egy helyzettel, ingyenesen hívható a:

Kék Vonal Gyermekkrízis – lelkisegély-vonal

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

britannica.com;  magyarnemzet.hu/archivum;

2017 Kidsnews | All rights reserved