Május 2. – akik megpróbálták a lehetetlent, megszökni a világ legbiztonságosabb börtönéből


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

1946. május 2-án hat elítélt az Egyesült Államok egyik legvéresebb, három napig tartó börtöndrámáját hozta össze szökési kísérletével, amely a kudarc mellett három rab és két őr halálával zárult.

A San Francisco öböl bejáratánál egykor minden idők legbiztonságosabb börtöne volt, ahol a bűnöző világ legnagyobb kutyáit és legelvetemültebb gonosztevőit tartották fogva.

Az alig 200 méter széles és fél kilométer hosszú sziget vendégszeretetét élvezte az amerikai szesztilalom idején virágzó maffiacsaládok apraja és nagyja, köztük a chicagói alvilág és maffia feje, Al Capone, aki 1931-ig ült itt adócsalásért.

A Szikla néven elhíresült Alcatrazról mindenki tudta, hogy gyakorlatilag szökésbiztos. Az építmény védelmi rendszerét a börtönöknél megszokott magas falak és profi fegyveres őrség mellett 350 villamosított cella és megerősített speciális rácsok és az ebédlő mennyezetébe épített könnygáz szelepek biztosították.

A San Francisco öböl kiszámíthatatlanul örvénylő jéghideg vizével és az öbölben uralkodó gyakori köddel együtt mindez lehetetlenné tette a szökést. Az Alcatraz rabjai ennek ellenére 14 alkalommal kísérelték meg a szökést, amelyekben 36 elítélt vett részt.

A május 2-án kezdődött, “alcatrazi csataként” elhíresült szökési próbálkozás sokkal inkább volt túszejtés, mint szökési kísérlet.

A hat rab terve az volt, hogy túszul ejtenek néhány fegyőrt, akikkel kinyittatják az ajtókat, és a napi ellátmányt hozó hajóval elhajóznak a naplementébe. Tervük eleinte egész jól bevált, ugyanis sikerült felmászniuk a rácsokon és bejutniuk az úgynevezett galériaszobába, ahol felfegyverezték magukat és az ott lévő őröket foglyul ejtették.

Arra sajnos nem számítottak, hogy az egyik őr elrejti az udvarra vezető biztonsági kapuk kulcsait, ezzel csapdába ejtve a szökni próbáló rabokat. Az emeletre szorult hat rab korlátozott fegyverkészletei a fegyőrök támadásaival szemben még elégségesnek bizonyultak, azonban az estére megérkező tengerészgyalogsági össztűz folyamatos nyomása ellen  nem. A két napig tartó folyamatos tűzharcban három rab és két börtönőr vesztette életét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved