Május 22. – robbantás Ariana Grande koncertjén Manchesterben


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

A Reuters hírügynökség adott hírt elsőként a három évvel ezelőtt, este 11 óra felé az amerikai popénekes Ariana Grande 21 ezer férőhelyes teltházas Manchester Arénában zajló koncertjén történt terrortámadásról, amelyért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta később a felelősséget.

Az áldozatok között nagyon sok volt a tizenéves lány, akik szüleikkel, barátaikkal érkeztek életük első koncertjére.

A merénylet másnapján Theresa May brit miniszterelnök másodfokú terrorkészültséget rendelt el Nagy-Britannia egész területén. A feltételezett elkövető, Salman Abedi líbiai származású, és a manchesteri muzulmán közösség egyik hitszónokának fia, az Iszlám Állam úgynevezett farkasa volt.

Az ISIS „farkasai” a szervezet gyengülésével egyre fontosabb szerepeket töltöttek, töltenek be. Jellemzően házilag barkácsolt robbanó szerkezetekkel, háztartásokban fellelhető vágó, szúró szerszámokkal követnek el magányos terrortámadásokat, melyek célja a társadalom megfélemlítése és a más vallásúak szabadság- és biztonságérzetének aláásása.

Tavaly március 23-án Donald Trump amerikai elnök jelentette be, hogy az SDF Syrian Democratic Forces nevű, amerikai támogatású kurd-arab fegyveres erők teljes győzelmet arattak az ISIS felett.

A közel-kelet szakértői azonban arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy a szervezet fanatikus hívei, farkasai  bármikor újabb terrorcselekményeket hajthatnak végre a világ bármely pontján, ezért továbbra is fontos a körültekintés.

Ennek megfelelően a brit terrorelhárító szervezet, a Nactso Run-Hide-Tell (Fuss, bújj el, mondd el) jelmondattal készített egy ajánlást a fiataloknak arról, hogy mi a teendő egy esetleges terrortámadás idején, amit mindenkinek érdemes átnézni, ha olyan országba utazik, ahol előfordulnak terrorcselekmények.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

britannica.com

2017 Kidsnews | All rights reserved