Május 23. – a tibeti nép visszatér az anyaország, a Kínai Népköztársaság kebelére


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

A világ tetejének is hívott Tibetről, a Föld legnagyobb kiterjedésű magasföldjéről legtöbbünknek a Nobel békedíjas dalai láma és a buddhista szerzetesek ugranak be először.

Ezt az országot a kommunista kínai hatalom Hong-Konggal együtt igyekszik minél inkább saját képére formálni. Kína egy 1951-ben ezen a napon létrejött megállapodás alapján terjesztette ki fennhatóságát Tibetre, annak ellenére, hogy ezt a megállapodást a dalai láma által nem felhatalmazott tibeti küldöttség írta alá Pekingben. Az ún. Tizenhétpontos egyezmény kimondta, hogy

“a tibeti nép visszatér az anyaország, a Kínai Népköztársaság kebelére”.

A kínai vezetők cserében számtalan engedményt biztosítottak Tibet számára. A dekrétum legfontosabb pontjában a kínai kormány garantálja Tibet belső autonómiájának megmaradását, és egyedi politikai rendszerének fenntartását, valamint a dalai és pancsen láma továbbra is vezető tisztséget tölthet be az autonóm terület életében.

A kínai kormány a „Kínával való összeköttetés biztosítására” húszezer katonát küldött a térségbe néhány hónap leforgása alatt, és azonnal megkezdte a terület átépítését és kínai tartományi rendbe való betagozását.

A kínai kormány nyilvánvalóan a tibeti kultúra elerodálására törekedett,  de végül inkább azt érte el, hogy az egyre növekvő ellenállás 1959-ben fegyveres gerillaharcokig fajult. A kínai hivatalos adatok szerint 87 ezer, míg a dalai láma szerint nagyságrendileg 200 ezer tibeti halt meg a harcokban.

A harcok elvesztése következtében a dalai láma menekülni kényszerült, és azóta is Dharamszalában él emigrációban. A hetven éve hatalmon lévő dalai láma utódját szerzetesek igyekeznek felkutatni, ugyanis a a hagyomány szerint ő is mindig egy fiatal fiú testében reinkarnálódik, így biztosítva a bölcsesség folyamatosságát. A szerzetesekkel párhuzamosan a kínai vezetés is igyekszik maga megtalálni a dalai láma utódját. Amikor a BBC megkérdezte erről a Tendzin Gyaco néven született XIV. Dalai Lámát, ő azt mondta:

„Talán a dalai láma intézménye megszűnik egy napon, mert ezek az ember által alkotott intézmények megszűnnek. Szóval nincs arra garancia, hogy nem egy hülye dalai láma következik majd utánam, aki lejártja magát, és ezzel egy sok száz éves tradíció veszik majd el.

A láma aggodalmát igazolni látszik, hogy a Tibet második számú vallási méltóságának, a pancsen lámának 1989-es, tisztázatlan halála után a szerzetesek által 1995-ben azonosított reinkarnációt, az ötéves Gedun Csöki Nyimát Kína a bejelentése után 3 nappal elrabolta és valószínűleg azóta is házi őrizetben tartja. Kína ezután kinevezte saját lámajelöltjét, az akkor hatéves Csöki Gyalpót, így mára két ellen-pancsen lámát tarthatunk számon. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

britannica.com, bbc.com

2017 Kidsnews | All rights reserved