Május 24. – Anglia büszkesége, a HMS Hood csatacirkáló felrobbant és három percen belül elsüllyedt


kidsnews (127éves) - 1 éve

79 évvel ezelőtt a német és brit haditengerészet büszkeségei csaptak össze az Atlanti-óceán északi részén az ún. Dánia-szorosban. A szó szerint tíz perces ütközetben a Royal Navy HMS Hood és HMS Prince of Wales csatahajói mérték össze erejüket a németek legendás Bismarck csatahajójával és Prinz Eugen nehézcirkálójával.

A tengeri ütközetet 26 kilométeres távolságból a HMS Hood kezdte meg, amikor 380-as főlövegeivel sortüzet nyitott. A lövedékek csak kicsivel vétették el a Bismarckot, de becsapódási mintájukkal segítséget nyújtottak a legendás Lütjens altengernagynak a távolág és a megfelelő célzási szögek beméréséhez.

A németek válasza a nagypontosságú Zeiss sztereó távmérőknek köszönhetően pusztító volt, a hét és fél percig tartó választűzben a HMS Hood gyengén páncélozott főfedélzete beszakadt és a tüzérségi raktár berobbant. A hajótest azonnal kettérört és a csatahajót 3 percen belül elnyelte az óceán, 1493 tengerészével együtt. A Prince of Wales igyekezett visszavágni, azonban új típusú lövegei nem bírták a terhelést, és nem sikerült végzetes kárt tennie a Bismarckban.

Winston Churchill a hajnali telefonhívás után rögtön tudta, hogy a HMS Hood elvesztése nem csak egy vesztes tengeri ütközet. A presztízsveszteség kockázata nagyobb volt minden kárnál, nem engedhették meg, hogy a hadiállapotban a lakosság és a katonák a vesztes oldalon érezzék magukat

Bármi áron, de kapják el azt a hajót! – utasította Churchill a rossz hírt közlő Sir Pound flottatengernagyot.

A brit Királyi Haditengerészetnek három napra volt szüksége, hogy levadássza a Bismarckot. Miután egy manőverrel sikerült az Atlanti-óceán felé egérutat biztosítani a Prinz Eugennek, a sérült Bismarck is majdnem megmenekült, mivel az angolok Norvégia irányában keresték a valójában Franciaország felé menekülő hajót.

A Bismarck fedélzetén nem tudták, hogy már lerázták az angolokat, és leadtak egy rádióüzenetet, ami alapján az angolok háromszögezéssel bemérték a helyzetüket. A Bismarckot ezután két napon át tartó intenzív légi és tengeri ostrommal sikerült elsüllyeszteni . A fedélzeten 2093 ember vesztette életét, köztük a legendás Günther Lütjens admirális és a hajó kapitánya, Ernst Lindemann is. A két ütközet óriási áldozatai arra is rávilágítottak, hogy a második világháború tengeri hadviselésének leghatékonyabb eszközei biztosan nem a csatahajók és cirkálók lesznek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

britannica.com, origo.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved