Május 26. – letartóztatták az emberiség elleni bűntettekkel vádolt Ratko Mladic szerb hadseregparancsnokot


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

2011. május 26-án Borisz Tadics szerb államfő sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy letartóztatták a 16 éve szökésben lévő Ratko Mladicot, a volt  boszniai szerb hadseregparancsnokot. A korábbi katonai vezetőt többek között a tízezer életet követelő szarajevói ostrom és a történelemkönyvekbe srebrenicai mészárlásként bevonult katonai akció – melynek keretében 8700 bosnyákot, főként férfiakat és fiúkat végeztek ki Ratko Mladić vezetésével – miatt kereste a délszláv háborús ügyeket kivizsgáló hágai nemzetközi bíróság.

A korábban már többször a hatóságok látókörébe került szökött háborús bűnös elfogása fontos lépés volt Szerbia és a nemzetközi igazságszolgáltatás számára, kiadatását követően a hágai bíróság 11 vádpontot tárgyalva 10-ben bűnösnek találta, és 2017. november 22-én életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. 

Az öt évig tartó eljárásban bizonyitást nyert, hogy Mladic vezetésével a boszniai szerb csapatok megtervezett és szisztematikus etnikai tisztogatást végeztek a boszniai szerb területek bosnyákok lakta településein, ahol sokszor a békefenntartók szeme láttára hurcolták el a lakosságot. A hágai Nemzetközi Törvényszék a volt Jugoszlávia területén 1991 és 2001 között elkövetett emberiség elleni bűntettek miatt összesen 161 ember ellen emelt vádat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

mandiner.hu;index.hu;

2017 Kidsnews | All rights reserved