Május 27. – elkezdődött a legnagyobb gyógyszer-mellékhatás miatti kártérítési per


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

Az úgynevezett Contergan-per alatt vált nyilvánvalóvá, milyen óriási tragédiát is rejthet magában, ha a gyógyszergyártók csak maguk tesztelnek és üzleti érdekeik mentén hoznak döntéseket arról, hogy milyen gyógyszer kerülhet forgalomba. Az 1968-ban ezen a napon indult per alatt kiderült igazságok vezettek oda, hogy napjainkra már hatósági és nemzetközi sztenderdek alapján végzik és ellenőrzik a gyógyszereket, mielőtt azok piacra kerülhetnének.

A Contergan gyógyszer szomorú története az 1950-es évek derekára nyúlik vissza, amikor még nem léteztek átfogó, állatokon modellezett kísérletek és ezt követő klinikai tesztek. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ebben az időben már sok országban – így hazánkban is – engedélyeztetni kellett a gyógyszereket. A németországi Chemie Grünenthal nevű gyógyszergyár ekkoriban szerzett húszéves szabadalmi védelmet a kémiai nevén phthalimido-glutarimid vegyületre, melyet eredeti elképzelésük szerint epilepszia ellen lehetett alkalmazni.

A cég legnagyobb örömére azonban az anyag fájdalomcsillapítóként, enyhe nyugtatóként még jobban bevált, és 1957-ben piacra dobták a Contergan elnevezésű gyógyszert, melyet fejfájás és megfázás ellen, valamint köhögéses tünetekre ajánlottak.

A felhasználási visszajelzések alapján az új csodaszer az előbbieken túl hányingercsillapitó hatással is bírt, így a patikusok sokfelé a fiatal várandós kismamáknak is elkezdték ajánlani a terhesség első szakaszában fellépő rosszullétek ellen. Sajnos a gyógyszer ekkor már nemzetközi piacokra is eljutott, összesen 46 országban, többek között az Egyesült Királyságban, az USA-ban, Ausztráliában és Új-Zélandon is forgalmazták, a legtöbb helyen vény nélküli gyógyszerként.

Mivel semmilyen, magzatok biztonságára vonatkozó tesztet nem csináltak a forgalmazás előtt, csak hosszú idő múlva derült ki a gyógyszer mellékhatása, ami teljesen új típusú magzati fejlődési rendellenességeket, nagyon súlyos testi és szervi fogyatékosságokat okozott a terhesség alatt.

A gyógyszert nem tiltották be, annak ellenére, hogy a gyanú szinte azonnal a Conterganra terelődött, mint egyetlen közös pontra.

Végül Widukind Lenz orvoskutatónak sikerült bizonyítania a gyógyszer durva mellékhatásait, és 1961-ben az ő eredményei alapján  kivonták azt a forgalomból.

A Chemie Grünenthal beszüntette a Contergan gyártását, azonban a hatóanyagát adó thalidomidot ma is alkalmazzák a vérrák egyik fajtája, a myeloma multiplex és lepra ellen is, ugyanakkor a dobozán szigorúan feltűntetik a mellékhatásait. 

Az úgynevezett “Contergan-gyermekek” száma meghaladta a világon a tízezret, és 50 százalékuk néhány hónapnál tovább nem maradt életben. A több mint tíz évig húzódó per 1971-es lezárásaként a vállalat 110 millió márkát fizetett be a németországi áldozatokat segítő pénzalapba, és majd ötven évvel később, 2012-ben a vállalat vezetője, Harald Stock bocsánatot is kért a cég áldozataitól.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Contergan-tragédia visszhangja a Kádár-korszak sajtójában és szakirodalmában;múlt-kor.hu;hvg.hu;medicalonline.hu;

 

2017 Kidsnews | All rights reserved