Május 28. – Kisázsiában napfogyatkozás vetett véget az öt éve tartó háborúnak


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

Az ókori ember műveltsége ellenére sem ismerte a világegyetemet mélységében, az égitesteket valamiféle önálló akarattal rendelkező istenségnek, teremtménynek tekintette, ezért abnormális viselkedésüket,  jellemzően egy-egy tragikus esemény bekövetkezésére figyelmeztető előjelként értelmezték.

I.e. 585. május 28-án a Milétoszi Thalész, híres ókori csillagász, matematikus és filozófus által már előre megjósolt napfogyatkozás arra késztette a csatatéren harcoló médeket és lüdiaiakat, hogy azonnali fegyverszünettel zárják le öt éve tartó háborúskodásukat, amely a szkíták Uvakhsatra nevű királyának a foglyul ejtése és fogságban tartása miatt tört ki Kr.e. 590-ben.

Alüattész lüd király és Küaxarész méd uralkodó hadserege a Halüsz folyónál harcolt, amikor az ég elsötétült, és az istenként tisztelt nap eltűnt az égről. A királyok és katonáik halálra rémültek, mivel úgy gondolták, tetteik következménye a nap váratlan eltűnése. A médek és a lüdök is eldobták fegyvereiket, és ezzel megbékítették a napot és az visszatért 😊, innentől pedig a két birodalom határát a Halüsz folyónál határozták meg, majd a békét I. Alüattész és Uvakhsatra gyermekeinek házasságával szentesítették.

A napfogyatkozás érdekessége, hogy a történészek azóta sem találtak teljesen elfogadható magyarázatot arra, Thalész hogyan jósolta meg ilyen pontosan a napfogyatkozást. Feltételezések szerint egyiptomi földmérési technikákat tanulmányozhatott, és onnan kapott információk alapján tudta kiszámolni. Az biztosnak látszik, hogy a számítási metódust egyetlen alkalommal alkalmazhatta, mivel semmilyen bizonyítékunk sincs arra, hogy a görögök ezt követően pontosan megjósoltak volna akár egyetlen másik napfogyatkozást is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

24.hu; honvedelem.hu;mult-kor.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved