Május 29. – a békefenntartók napja


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

A világ egyik legnagyobb nemzetközi szervezete az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete, angolul United Nations), amelynek legfőbb feladata az országok közti együttműködés, a nemzetközi és emberi, egyetemleges jogok biztosítása, valamint a világbéke elősegítése. A napjainkra szinte valamennyi nemzetközileg elismert államot(193 tagország) sorai között tudó Nobel -békedíjas szervezet békefenntartó serege jelenleg 70 000 főt számlál, akik aktuálisan 13 műveletben vesznek részt három kontinensen.

Sokan tévesen gondolják, hogy a kéksisakosok az ENSZ katonái. Valójában az ENSZ-nek nincs hadserege, az UN megkülönböztető jelzést viselő, kék sisakos ENSZ misszió katonáit a szervezet tagállamai önként bocsátják a szervezet rendelkezésére, és költségeiket egy külön e célra létrehozott alapból finanszírozzák. 

Fontos tudni, hogy az ENSZ műveletekben résztvevő katonák fegyvertelenek (kiemelten veszélyes területeken önvédelmi fegyver lehet náluk). Feladatuk, hogy a helyi fegyveres erők mellett biztosítsák a pártatlanságot és objektivitást, ezzel segítve a konfliktusok kialakulását az instabil régiókban. Vállalkozásuk korántsem veszélytelen; az első művelet (1948-as arab-izraeli háború lezárása) óta összesen 43 békefenntartó hadműveletet indítottak, amelyekben közel 3500 rendőri és polgári személy vesztette életét az UN szolgálatában, a világbéke megteremtéséért.

A mai nap a békefenntartók napja, amelyet az ENSZ azért hozott létre, hogy tisztelegjen azon nők és férfiak előtt, akik életüket áldozták egy szebb jövőért.  

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

peacekeeping.un.org

2017 Kidsnews | All rights reserved