Május 3. – hétmilliárd dolláros kárt okozott a kanadai tűzvész


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

A híradások mostanság már nem az Ausztráliában tomboló erdőtüzekről szólnak. Feledésbe merülnek a hétköznapi hősök, akik szomjas állatokat mentettek, az életüket kockáztató tűzoltók, akik végkimerülésig küzdöttek a lángokkal.

Ahogy az ausztráliai, úgy a 2016. május 3-án Kanada területén kitört tűzvész is kikopott a köztudatból, pedig ebben is éppoly nagy szerepe volt a rendellenes időjárásnak, a hetekig tartó hőségnek, és ez is bekerült a világ legpusztítóbb tűzvészei közé.

A világ legnagyobb olajhomok, vagyis bitumen lelőhelyén fekvő fenyőerdő félelmetes alapanyagot biztosított a 30-40 méter magas lángokhoz Alberta tartományban, amelyet még erős szél is tetézett az evakuálási időszakban. Az erdő 1,8 ezer hektáros területen égett és a közeli Fort McMurray városban 1600 ház vált a tűz martalékává, emiatt 88 ezer embernek kellett elmenekülnie otthonából.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szél hirtelen megfordulásának hála végül „csak” a város egyötöde semmisült meg a tűzvészben. A BBC és a Bussines Insider akkori beszámolója szerint a biztosítók így is több mint hétmilliárd dollárt fizettek ki a károsultaknak.

 A kanadai miniszterelnök korabeli álláspontja szerint a klímaváltozás az egyik okozója az országot sújtó szélsőséges időjárásnak és ezzel az albertai erdőtűznek is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

britannica.com

2017 Kidsnews | All rights reserved