Május 31. – vízre bocsátották a Titanicot


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

Talán nincs olyan ember, aki ne látta volna James Cameron 1997-es Titanic című filmjét, vagy legalábbis annak legismertebb jelenetét, ahogy az alsó kabinokban összezsúfolódott, egy jobb sors reményében Amerikába tartókat képviselő Jack – Leonardo DiCaprio – a hajó orrában állva, hátulról magához öleli a gazdag, ámde érzelmileg elhanyagolt lányt, Rose-t – Kate Winslet -, és a szabadság erejét szimbolizálva siklanak a végtelen óceán felett. A sokak szerint a filmtörténelem egyik legromantikusabb, mások szerint inkább kínos jelenetének harmadik főszereplőjét, – a Titanicot 😉- 1911-ben ezen a napon bocsátották vízre, aminek alkalmából összeszedtünk pár kevésbé közismert érdekességeket róla.

1.,

Több mint négy, egész pontosan 4,6 darab új Olympic osztályú – ebbe az osztályba tartozott a Titanic is – óceánjárót lehetett volna építeni James Cameron 1997-es Titanic című filmjének bevételéből.

2.,

A megszállott Titanic ereklyevadászok és a témát kutató szakértők a negyven négyzetkilométeres hullámsíról szonárokkal és víz alatti robotokkal több mint 100 000 képet készítve létrehozták a terület teljes térképét a kettétört és szétszóródott hajóroncsról.

3.,

A jelenleg 3800 méter mélyen pihenő roncsok tizenöt-húsz éven belül teljesen el fognak tűnni, mivel a hajó darabjait már szinte egészében beborította a biofilm vagy biohártya – mikroorganizmus-sejtekből álló egybefüggő bevonat -, amelyben a kutatók egy új, a roncsokra pusztító hatással bíró baktériumfajt fedeztek fel. A Halomonas Titanica névre keresztelt élőlény a növekedéséhez szükséges elektronokat a hajótest maradványaiból vonja ki, ezzel milliónyi apró lyukat ütve a roncsok minden darabján.

4.,

Tizennégy évvel a katasztrófa előtt Morgan Robertson amerikai regényíró és egykori tengerész megírta A Titán pusztulása című regényét. A Titán fiktív és a Titanic valóságos katasztrófájának olyan nagymértékű az egybeesése, hogy összeesküvés elméletekre kevésbé hajlamos emberek is elgondolkodnak a párhuzamokon, amelyekből az író és kiadója is komolyan profitált a katasztrófát követő években.

5.,

Megtalálásuk óta kincsvadászok tömegei próbáltak hasznot húzni az Új-Fundland partjaitól 900 km-re lévő roncsokból, ezért az érintett országok, mint az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia és Franciaország igyekszik összefogni annak érdekében, hogy a tervezett merüléseket és a felhozott tárgyakat kötelező legyen bejelenteni ill. nyilvánosság elé tárni.  

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

mult-kor.hu;en.wikipedia,

2017 Kidsnews | All rights reserved