Május 4. – a nap amikor az USA elnöke nem hazudhatott tovább a vietnami háborúról


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

A hidegháború emblematikus katonai konfliktusa volt a vietnami háború, amelyet Nixon elnöknek a közvélemény nyomása miatt kellett győzelem nélkül feladnia. Vietnam volt az első olyan háború, amelyet haditudósítók százai kisértek közvetlen közelről végig, és képeik a világ összes lakóját sokkolták újra és újra, függetlenül politikai nézetektől és etnikai, vallási hovatartozástól.

A híradóban, újságokban brutális és megrázó képek látszottak hősökre egyáltalán nem hasonlító fiatalemberekről, akik a propagandától meggyőzve jelentkeztek a hadseregbe, majd szó szerint a földi pokolba csöppentek. A politikusokkal szemben egyre többször hazatért hadirokkant katonák és békeaktivisták is hallatták a hangjukat.

1970. május 4-én az ohiói Kent állami egyetemen a diákság tüntetést szervezett a kambodzsai invázió és a vietnami háború ellen. A helyszínre kivezényelt Ohiói Nemzeti Gárda tömegoszlatásra hivatkozva belelőtt a tüntető tömegbe ezzel négy diákot megölve, egyet tartósan megbénítva, és további négy diákot megsebesítve.

Az incidens nyomán a világon tiltakozási hullám söpört végig. Másnap már négymillió diák tüntetetett az Egyesült Államok egyetemein, a tiltakozók megtámadták az amerikai hadsereg kiképzőbázisait, és rendszeressé váltak a cégek életét nehezítő, megállító sztrájkok.

A politikai hatalom félelmét jól érzékelteti, hogy Nixont napokra Camp Davidbe vitték a Fehér Házból, mert azt biztonságosabbnak ítélték.

Az Egyesült Államok történelmében a Kent State University május 4-i tragédiája örökre nyomot hagyott, és bebizonyította, hogy a politikai elit megpróbálhatja  megtéveszteni a közvéleményt, de az állampolgárok képesek objektív véleményalkotásra és akaratuk érvényesítésére, bármilyen világpolitikai kérdésről is legyen szó.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

vietnamihaboru.blog.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved