Május 5. – miért az USA-ban ünneplik a mexikói hadsereg legendás győzelmét a francia szuperhadsereggel szemben?


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

Cinco de Mayó, azaz május 5-e az Egyesült Államok mexikói bevándorlóinak legjelentősebb ünnepe annak ellenére, hogy Mexikóban nem is ünneplik a legendás győzelmet. Pedig a mexikói hadsereg a kétszer akkora létszámú, és akkoriban szuperhadseregnek számító francia csapatokat iskolázta le bátorságból, és hadviselés tudományából 1862. május 5-én, a pueblai csatában.

A Napoléon le Petit, azaz kis Napóleon gúnynevű III. Napóleon – teljes nevén Charles-Louis Napoléon Bonaparte – egy ideje már kereste a megfelelő ürügyet arra, hogy megvesse a lábát Amerikában, és megalapítsa a Második Birodalmat az ígéret és gazdagság földjén.

Igencsak kapóra jött a francia birodalomnak, hogy Mexikó a tizenötéves háborúban teljesen kifulladt, és 1861. nyarán Benito Juarez mexikói elnök az országát hitelező európai államok felé kvázi csődöt jelentett és fizetési moratóriumban (halasztásban) próbált megegyezni, amelyet a Kis Napóleon természetesen nem fogadott el.  

1861. év végén a kor legmodernebb hadseregével partra szállt a mexikói öbölben, és 8000 emberével megkezdte a főváros felé  nyomulást.

Loreto és Guadalupe erődítményeinél a feleakkora mexikói seregnek sikerültmegállítani és megfutamítani a pihent és sokkal képzettebb francia sereget.

A pueblai csatával a mexikói hadseregnek nem csak csatát sikerült nyernie, de Napóleont hosszú hódító háborúra kényszerítette.

Ennek hatalmas jelentősége volt a polgárháborúban álló Egyesült Államok számára, ugyanis Napóleon a későbbi vesztes rabszolgatartó déli konföderációt támogatta volna, ha épp nem a mexikói háború foglalja le.

Vagyis a 4500 fős mexikói sereg a pueblai csatában nem csak Mexikót védte meg a hódító Kis Napóleóntól, hanem a Lincoln által vezetett északi seregeknek nyert időt és így lehetőséget a Észak-Dél háború megnyerésére.

Ezek után nem meglepő, hogy a polgárháború után az amerikaiak Mexikó oldalán szálltak be a konfliktusba és segítettek kiverni Napóleon seregeit a kontinensről. Azóta sem fordult elő, hogy európai ország sikeres hódítást hajtson végre Amerikában.

Így lett a Cinco de Mayó, azaz május 5-e az Egyesült Államok egyik legnagyobb ünnepe, amit szerte Amerikában utcabálokkal köszöntenek a mexikói származású lakosok.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

britannic.com, index.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved