Május 7. – Eva Perón megteremti a modern nő ikonikus alakját


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Eva Perón az elsők között volt a férjüket szépségükkel és kitűnő PR-jukkal hatalomra segítő first lady-k sorában. Evita a szegénysorból és tudatlanságból önmagát kiszakítani képes nő mintaképe lett, aki még ma is az egyik legismertebb argentin, többek között az Oscar díjra is jelölt Evita című filmnek és Madonna alakításának köszönhetően.

Maria Eva Ibarguren Duarte néven világra jövő törvénytelen kislányként nem sok jó várt Evara a Los Toldos nevű kisvárosban. A nincstelen kislány a helyi iskolai színjátszó körben talált egyedül örömet, és színésznői ambíciói arra sarkallták, hogy az iskolát hátrahagyva Buenos Airesben próbáljon szerencsét.

Nevét Eva Duarte-ra rövidítette és 1935 tavaszán debütált a világot jelentő deszkákon mellékszereplőként. Rádiós hangjátékokban szerepelt sikeresen, amikor találkozott a populista politikussal, Juan Perónnal. A találkozásból szerelem, a szerelemből pedig házasság lett.

Perón 1946-ban indult a választásokon és elsöprő győzelmet arat, főként nejének aktív politikai szerepvállalásának köszönhetően.

Eva fáradhatatlanul kampányolt vidéken a férje érdekében, mindenhol Perónt éltető szónoklatokat tartott, az egyszerű vidéki emberek úgy érezték, Evita egy közülük, ő az aki képes képviselni a nép hangját és gondolatait az elnöki palotában. 

A szívek királynőjének is nevezett first ladynek valóban voltak vitathatatlanul előremutató eredményei.

Neki köszönhető, hogy Argentínában a nők szavazati jogát 1947-ben törvénybe iktatták, amelynek gyümölcsét mindjárt 1952-ben learathatta férjével közösen, ugyanis ismét megnyerték a választást.

Sikersorozatát halálos betegsége szakította meg, férje második beiktatási ünnepsége után nem sokkal meghalt rákban.

Evita élete számtalan művészt ihletett meg, és hazájában napjainkban is szentként tisztelik. Valódi szentté avatását a Vatikán elutasította, amelyben szerepe lehet annak is, hogy Evita jótékonysági gyűjtéseinek egy részével gyaníthatóan a saját számláját gyarapította, ahogy az is valószínűsíthető, hogy fényűző életét részben az Argentínába érkező és letelepedő nácik hálapénzeiből finanszírozta.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

britannica.com

2017 Kidsnews | All rights reserved