Május 8. – piacra kerül az impotencia elleni csodaszer, a Coca-Cola


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

134 évvel ezelőtt, 1886. május 8-án az Atlanta állambeli Jacob’s Pharmacy gyógyszertárban eladták az első Coca-colát, amely eredetileg gyógyhatású készítményként került forgalomba.

John Smith Pemberton gyógyszerész és feltaláló állította, hogy a készítmény jó impotenciára, migrénre és emésztési panaszok ellen is hatásos egy sor más betegség mellett. A gyógyitalt poharanként öt centért árulták, és napi 9 pohárral adtak el kezdetben.

A Coca-Cola egyik legnagyobb reklámfogása a mai napig a ‘titkos recept’ köré épített titkolózás, és a biztonsági óvintézkedések teremtette misztérium, dacára annak, hogy az alap összetevők bárki számára elérhetőek és ismertek.

A receptúra történetének érdekessége, hogy két évvel a Coca-Cola megjelenése előtt Pemberton készített egy alkohol tartalmú ún. cocawine-t is, amelyet Pemberton’s French Wine Coca márkanéven dobott piacra – az ital legfőbb összetevői a bor és a kokain volt.

A feltaláló pechjére Atlanta város és a környező Fulton megye is alkoholtilalmat vezetett be, ezért készítenie kellett egy alkoholmentes szirupot is, amelybe a legenda szerint véletlenek sorozata révén került szénsavval dúsított víz is, mire kialakult a ma is ismert ital receptúrájának őse.

A morfiumfüggő Pemberton több befektetőnek is eladta a receptet, és négy évvel később már 3 rivális cég is gyártott Coca-Colát.  A feltaláló és alkoholista fia, valamint a receptet megvásárolt befektetők közti huza-vona és csalások, átverések sem akadályozhatták meg a Coca-Cola világsikerét.

Titkos receptjét 132 éve őrzik, állítólag két ember ismeri pontosan a cégnél, akik sosem tartózkodhatnak egy időben és egy helyen a legendárium szerint. Azt azonban jó ideje tudjuk, hogy a cég már nagyon régóta kokainmentesített kokaleveleket használ a kólaszirup gyártásához, amit aztán a palackozó üzemeik világszerte megvásárolnak és helyben üdítőitallá alakítanak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wired.com; ifjukekharisnya.blog.hu;

2017 Kidsnews | All rights reserved