Május 9. – Bauhaus alapon forradalmasította a női frizurákat az első sztárfodrász


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Szinte elképzelhetetlen számunkra a Reklámőrültek című sorozatból is ismert 50-es évek egyenléte, amikor mindenki tökéletesen élre vasalt decens viselkedése mögé rejtette önmagát. Ekkoriban egyenesen bizarr volt, ha valaki nem akart TV sorozatszerűen tökéletes lenni, háziasszonyok milliói rendeltek alá mindent a perfekcionizmusnak. Reggelente nők ezrei szorították össze testüket fűzőkkel, egész éjjel becsavart hajukat tupírozták és lakkozták Marilyn Monroe-éhoz hasonlóvá, hogy pontos másai legyenek a korszak ünnepelt szexszimbólumának.

Ezzel az egyendivattal szakított Vidal Sassoon, a hatvanas évek világhírű lázadó sztárfodrásza az általa elindított „mosd meg és viseld” (wash and go) frizura mozgalommal.

Sassoon új trendje összehasonlíthatatlanul jobban illett a 60-as évek lázadó hangulatához, , mint a tupírtól és lakktól szinte fájón mozdulatlan korábbi hajtömbök. A friss szemű szakember az addigi divat és életforma teljes tagadásával a laza, kényelmes, arcformához igazodó réteges hajvágást preferálta, amellyel új iskolát teremtett a hajszobrászatban.

Sassoon úgynevezett geometrikus hajvágásának alapjaihoz a Bauhaus építészeti irányzatból merítettinspirációt a fejformát mérnöki pontossággal követő és asszimetrikusan vágott természetes fazonok kitalálásakor.

Vidal Sassoon természetesség melletti elkötelezettsége és a divatra tett szélesebb körű hatása hozzájárult a nők egyenrangúvá válásához,  munkásságát II. Erzsébet királynő 2009-ben birodalmi érdeméremmel ismerte el. Sassoon 2012-ben ezen a napon halt meg otthonában, 84 éves korában.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

britannica.com; pinterest.co.uk

2017 Kidsnews | All rights reserved