Netikett-kalauz stopposoknak – Hogyan készülj fel egy online órára


Tigirl (15éves) - 7 hónapja

Habár a koronavírus előtti időkben is életünk része volt a video vagy voice-chatelés, a tanárainkkal folytatott online beszélgetések mindenképp új dolognak számítanak és ha nem tudunk megfelelően felkészülni és alkalmazkodni, bizony nem egyszer produkálhatunk a többieknek vicces, számunkra viszont kissé kínos helyzeteket.

Annak érdekében, hogy ilyenkor is tudd, mi a helyes, Kibédi Varga Katalin, az Etikett Iskola szakértőjének segítségével összeállítottunk egy listát, amin érdemes végigmenni, mielőtt belekezdesz egy online meetingbe.

1. Rendezd el a környezetedet!

Válaszd ki a megfelelően hangszigetelt helyet, ahol senkit nem zavarsz a beszélgetéssel, majd győződj meg róla, hogy nincs semmilyen zavaró körülmény (pl. üvöltő szomszéd kutya vagy kistesó, kezdő mandolinművész, stb.). Videochat esetében legalább a kamera látószögéből távolítsd el a nem odavaló dolgokat – Te sem szeretnéd, hogy az egyik osztálytársad elkiáltsa magát a fizikaóra kellős közepén, hogy „A Gizikének látszik a bugyija!”…

Ha esetleg téged zavar valami, bátran figyelmeztesd a többieket, hisz az őszinteség mindig a legjobb megoldás. Azonban legyél tekintettel az ő méltóságukra is, ha esetleg kínos szituációba kevernéd őket, ha az órán szólsz, akkor inkább keresd fel őket más felületen, privátban.

2. Ne vidd magaddal a fél hűtőt online órára!

Lehet, hogy néha unalmas az óra, de még csak nem is egészséges az egész napot átkajálni, egyébként is tiszteletlenség a tanárral és a többiekkel szemben, ha végig kell nézniük ahogy nagy élvezettel táplálkozol. Kivételek természetesen vannak, előfordulhat, hogy kicsit tovább alszunk a kelleténél, és nincs időnk reggelizni a matek előtt, de ez esetben is kérj engedélyt, ahogy azt az iskolában tennéd.

3. Készülj fel!

Tekintve, hogy sokkal nehezebb online felületeken (főleg kamera nélkül) magyarázni, javasolt előbb átgondolni, hogy mit készülünk mondani, és csak azután közbeszólni. Így sokkal intelligensebbnek is hat majd a beszédünk. ☺

4. Köszönj!

Elsőként a tanárnak illik köszönni, a megszokott módon. Ha sokan vannak a hívásban, akkor is legalább a chatboxban illik jelezni egy köszönéssel, hogy „megérkeztél”.

5. Jelentkezz!

Igen, talán ezt a legnehezebb megoldani online, főleg kamera nélkül, úgyhogy a tanárokkal közösen érdemes valamilyen rendszert kitalálni a káosz elkerülésének érdekében. Amennyiben nem érzitek szükségét (mert pl. kicsi a létszám, vagy csak senkinek nincs kedve ezen agyalni), és véletlen mégis belevágsz a másik szavába, természetesen nem leszel lenyakazva, de azért kérj elnézést.

Természetesen nem mondtunk senkinek újat, eddig is minden tökéletesen működött, és ezután sem lesz ez másképp. Ugye? ☺

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved