Növekszik az újságírókkal szembeni ellenséges fellépés a világban


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Továbbra is a Közel-Kelet és Észak-Afrika a legveszélyesebb régiók a világon az újságírók számára. A sajtószabadság megsértésével kapcsolatos esetek száma az ázsiai és csendes-óceáni térségben növekedett a legnagyobb mértékben, azonban a koronavírus-járvány lassítását célzó vészhelyzeti intézkedések miatt számos ország hátrébb csúszott a sajtószabadságot mérő rangsorban.  Irán három helyet lépett vissza és így a 173. helyen áll, Irak hat helyet esett vissza most a 162., Kína jelenleg a 177. helyen áll.

A Riporterek Határok Nélkül adatai szerint 2020-ban már 11 újságírót gyilkoltak meg a munkája miatt annak ellenére, hogy a tavalyi év bizakodásra adott okot. 2019-ben ugyanis csökkent azoknak az újságíróknak a száma, akik konfliktusos övezetekben veszítették életüket, így összesen világszerte 49 halálesetről tudunk, amely 44%-os csökkenés a 2018-as adathoz képest.

A néhány pozitív adat ellenére a média szabadságának általános helyzete az egész világon romlott, és az újságírók elleni fenyegetések egyre gyakoribbak. A sajtómunkások számára biztonságosnak ítélt országok száma továbbra is csökken: a tavalyi és idei évben a 180 vizsgált országnak mindössze 24%-a „megfelelő” vagy „elég jó” besorolású, szemben a 2018. évi 26%-kal és a 2017-es 27%-kal.

Jelenleg a világon mintegy 361 újságírót tartanak fogva, majdnem egyharmadukat Kínában. 2019 végén még 389 volt ez a szám.

Kína után a legtöbb esetet Egyiptomból, Szaúd-Arábiából, Szíriából, Törökországból, Vietnámból, Iránból, Bahreinből és Jemenből jelentették. A túszul tartott újságírók száma 2019-ben változatlan maradt, ők Szíriában, Jemenben, Irakban és Ukrajnában vannak.  

A Riporterek Határok Nélkül 180 országot vizsgálva állítja fel minden évben rangsorát, amelyben 0 és 100 pont között értékeli a sajtószabadság helyzetét az adott államban, figyelembe véve például a média függetlenségét, a jogszabályi kereteket, az átláthatóságot és az újságírók elleni erőszakot is. Minél alacsonyabb a szám, annál jobb a sajtószabadság helyzete az adott országban.

A szólásszabadsághoz, a média szabadságához és sokszínűségéhez való jogot az EU Alapjogi Chartája és az Emberi Jogok Európai Egyezménye is hangsúlyozza, mert a független és megfelelően finanszírozott média elengedhetetlen a demokráciában.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Európai Parlament ; rsf.org

2017 Kidsnews | All rights reserved