Tarka lámacsikó után Welsh póni is született a Debreceni Állatkertben


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

Javában tart a tavaszi bébibumm a Debreceni állatkertben, ahol hétről hétre újabb jövevényekről számolnak be. Legutóbb a welsh pónilovak gyarapodtak egy újabb egészséges utóddal április 29-én. A vidám és életerős tarka mintázatú kis csődör már megtekinthető a Vidámpark területén található karámban, ahol anyja gondoskodását élvezi.  

A névadásba az intézmény szeretné bevonni a nagyközönséget is, így várják a névjavaslatokat közösségi oldalukon.

A származását nevében hordozó welsh póniló Wales zord hegyvidékein őshonos, és valószínűsíthetően a kelták által bevitt és az ott eredetileg élő észak-atlanti pónik keresztezéséből alakult ki. Kicsi, de arányos termetéhez az otthonában jellemző domborzati és időjárási viszontagságok következtében rendkívüli szívósság és ellenálló-képesség társul. Világszerte kedvelt lófajta, ideális azoknak a gyermekeknek, akik szeretnének megismerkedni a lovaglás rejtelmeivel. Erre hamarosan a Kultúrpark ismét lehetőséget biztosít, hiszen a kínálatukba tavaly nyáron visszatért pónilovaglás idén június 1-től ismét elérhető lesz.

A Pónik mellett az állatkert lámái láthatóan remekül érzik magukat a Nagyerdő fái alatt, hiszen évről évre egészséges utódokkal gyarapodik az intézmény. Idén először februárban, legutóbb pedig április közepén volt gyermekáldás a lámáknál. A nemrég született, testvéreihez hasonlóan fekete-fehér kis kanca életerős, kifogástalan étvággyal bír, és a sok játék mellett jó idő esetén napfürdőzni is nagyon szeret. Születésével immár kilenc egyedet számlál a cívisvárosi lámacsapat, amelyet a május újranyitástól immár ismét megtekinthet a nagyközönség.

A vadon élő guanakóból háziasított láma (Lama glama) Dél-Amerika legnagyobb termetű teveféléje. Eredetileg az Andokban élő őslakosság tartotta, mára pedig a kontinens keleti részén, továbbá Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában is elterjedt haszonállat – csaknem 70 százalékuk azonban továbbra is Bolíviában található. Húsuk, tejük és gyapjuk egyaránt kelendő, emellett eredeti élőhelyükön a mai napig teherhordásra is használják őket. A megfelelő környezetben nevelkedett láma barátságos és kíváncsi, a közhiedelemmel ellentétben pedig szinte kizárólag fajtársait köpi le, és őket is főként dominanciaharcok során – így a Debreceni Állatkert békés csapatától nincs miért tartaniuk a látogatóknak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Debreceni állatkert

2017 Kidsnews | All rights reserved