Új családtag, de hogyan? – Útmutató a kisállatok örökbefogadásához


Tigirl (16éves) - 2 éve

“Mindenképp alaposan át kell gondolni az örökbefogadást, hiszen 10-15 éven át tartó felelősség!” Ha úgy érzed, hogy a filózás már lerágott csont és megszületett a biztos elhatározásod egy kutya vagy macska menhelyről való befogadása mellett, akkor nem is lehetnél jobb helyen, hisz e heti Dr. Vetonkban összegyűjtöttük az alapvető információkat az eljárással és a feltételekkel kapcsolatban.

Nos, a legfontosabb feltétele a dolognak, hogy az örökbefogadók mindegyikében megszülessen a rendíthetetlen elhatározás, illetve az egyéb illetékesek is, minthogy albérlés esetében a főbérlő beleegyezése is szükséges – bár még így is vannak (pl. a Noé Állatotthon, Sirius és a Vigyél haza! alapítványok), akik egyáltalán nem adnak örökbe albérlőnek.

A menhelyek az örökbeadási tájékoztatóban társasházak esetében a társasház beleegyezésének szükségességét is megjelölik,  azonban Magyarországon jogerős bírósági határozat is született már (a kutyabarátok nagy örömére), hogy a  társasház közösségnek arra nincs lehetősége, hogy a kutya tartását kifejezetten megtiltsa a lakásban. Amennyiben az állattartó a felelős állattartásra vonatkozó szabályokat betartja, vagyis az állattartás senkit ne zavarjon, ne szennyezze be a társasház közös területét. 

Az örökbefogadással járó felelősségről már sokszor szó volt és bízom benne, hogy úgy áll szándékotokban belevágni az örökbefogadásba, hogy tisztában vagytok egy kisállat igényeivel és a lehető legjobb körülményeket tudjátok biztosítani neki hosszútávon. Fontos, hogy mindenképp legyen az örökbefogadók közt legalább egy személy, aki már nagykorú, hiszen csak ez esetben lehetséges az örökbefogadás.

Nagyon sok alapítvány foglalkozik örökbeadással, úgyhogy érdemes szétnézni a neten. Mi most a legnépszerűbb és legismertebbek leírásai alapján szedtük csokorba a lépéseket:

Szinte mindegyik alapítvány honlapján van egy galéria a gazdira váró állatokról, így előre ki lehet nézni a nekünk tetsző kutyust, vagy cicust. Ezek után lehet jelentkezni gazdijelöltnek, ami vagy egy e-maillel, vagy egy telefonhívással, esetleg a menhely személyes felkeresésével történik. Ha megvan a visszaigazolás,  jön az első szűrő. Abban, hogy ez hogyan zajlik, elég nagy a szórás a különböző alapítványoknál, pl. a Rexben egy személyes beszélgetés, de olvastam már olyan menhelyről is, ahol részletes bemutatkozólevelet kértek a jelentkezőktől. 

Aztán következik a látogatás leendő kedvencünknél, amikor testközelben megismerkedhetünk vele és a dolgozók is meggyőződhetnek megbízhatóságunkról és az állat iránti odaadásunkról. Azonban bármilyen jól is sikerül az első találkozó, sem a Rex Állatotthon, sem a Tappancs Tanya, sem a Budaörsi Állatmenhely, sem a Kóbor Szívek Alapítvány nem ad örökbe azonnal, hanem legkorábban a második alkalom után vihetjük haza új kedvencünket.

Amennyiben megvan a  kölcsönös szimpátia, elindul az eljárás: néhány alapítvány (pl. Sirius Alapítvány) házhoz is megy, hogy megvizsgálja a kisállat leendő körülményeit, és ha megfelelőnek találják, szerződést kell kötni.

Még ekkor is kiköthet az örökbeadó néhány dolgot, ami az örökbefogadás után a mi felelősségünké válik, pl. ha kölyköt veszünk magunkhoz, mindenképpen ivartalanítani kell (a mi költségünkön), illetve pl. a Mancs Rancs és a Sirius Alapítvány ragaszkodik hozzá, hogy ne csak a kertben kikötve éljen a kutya, hanem rendszeresen tartózkodjon a gazdi életterében – mint egy igazi családtag.

Ha belevágsz az örökbefogadásba számíts rá, hogy a végén egy jelképes támogatás erejéig még kell egy kicsit fizetned, de ez minden alapítványnál más – például van, ahol egyáltalán nem is kérnek érte pénzt. Ezzel szemben a Rexben egy 6 hónapos életkor alatti kutya esetében 18.000 Ft, 6 hónapos életkor feletti kutya esetében 20.000 Ft támogatást kérnek, egy 6 hónaposnál fiatalabb macska esetében 10.000 Ft, 6 hónaposnál idősebb macska esetében pedig 12.000 Ft ez a költség (ennél többet más alapítvány se nagyon kér).

Erre azért van szükség, hogy az újonnan bekerülő állatokat is legyen miből oltatni és chippeltetni.

Ha túl vagyunk a felsorolt lépéseken, haza is vihetjük újdonsült kedvencünket. Általában a gazdi feladata hazaszállítani az állatot (természetesen a megfelelő módon, pl. cicát csak utazókosárban), de a Vigyél haza! és a Mancs Rancs alapítványok önkéntesei “házhoz viszik” a kutyusokat, mert ők ekkor tartanak helyszíni szemlét és töltetik ki az Örökbefogadási Nyilatkozatot. Természetesen ilyenkorra már mindenképp be kell szerezni a házikedvenc tartásához szükséges dolgokat, mint a tálka, fekhely, póráz, és játékok.

Sok sikert kívánok az örökbefogadáshoz, remélem tudtam segíteni. Biztosan sikerül majd megtalálni a kedvencedet, lehet, hogy nem is olyan sokára.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.
2017 Kidsnews | All rights reserved