A EU az utazási korlátozások feloldását javasolja


kidsnews (127éves) - 11 hónapja

Az Európai Bizottság ma közleményt adott ki, melyben azt javasolja a schengeni tagállamoknak és a schengeni társult országoknak, hogy 2020. június 15-ig szüntessék meg a belső határellenőrzéseket, ugyanakkor az EU külső határain 2020. június 30-ig hosszabbítsák meg a nem alapvető fontosságú utazásokra vonatkozó ideiglenes beutazási korlátozást. Ezenfelül a Bizottság azt is felvázolja közleményében, hogy június 30-át követően milyen megközelítés mentén javasolja az EU-n kívüli országokból történő beutazásokra vonatkozó korlátozások fokozatos megszüntetését.

Az EU külső határaira vonatkozó intézkedések csak akkor lehetek hatékonyak, ha a tagállamok összehangoltan és egységesen lépnek fel. Mivel az EU területére belépő utasok szabadon utazhatnak egyik uniós országból a másikba, kulcsfontosságú, hogy a tagállamok összehangolják az utazási korlátozások feloldására vonatkozó döntéseiket. Ezért a tagállamoknak közös listát kell összeállítaniuk azokról a nem uniós országokról, melyek esetében július 1-jétől fel lehet oldani a beutazási korlátozásokat. A listát rendszeresen felül kell vizsgálni.

A javaslat értelmében az uniós tagállamoknak meghatározott elvek és objektív kritériumok alapján kell meghatározniuk, mely országokra vonatkozóan oldják fel az utazási korlátozást. Ezek közé a szempontok közé tartoznak a következők: az érintett országokban uralkodó egészségügyi helyzet, viszonossági megfontolások, valamint annak megítélése, hogy az utazás során lehet-e intézkedéseket foganatosítani a járvány továbbterjedésének megakadályozása céljából. A döntéshozatal során fontos támpontot jelentenek a megbízható forrásokból származó, így pl. az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ és az Egészségügyi Világszervezet által szolgáltatott adatok.

Azoknak az országoknak az esetében, ahonnan az uniós tagállamok továbbra is korlátozzák majd a beutazást, a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a tanulási célból utazó személyek mentességet kapjanak, akárcsak azok a magasan képzett nem uniós munkavállalók, akiknek a foglalkoztatása gazdasági szempontból szükséges, és akik olyan munkát végeznek, melyet nem lehet elhalasztani vagy külföldön elvégezni. Ugyancsak mentesíteni kell az utazási korlátozások alól az uniós polgárokat, a schengeni társult országok állampolgárait és az EU-ban jogszerűen tartózkodó nem uniós polgárokat, valamint családtagjaikat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

Forrás:

Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

2017 Kidsnews | All rights reserved