Csikk, egy remek nyárindító road- regény


Eboss Boss (13éves) - 6 hónapja

Két a nyári szünetben különböző okokból unatkozó 14 éves gimnazista elköt egy ezeréves utcán parkoló roncs közeli Lada Nivát, amellyel unaloműzőként nekivág a nagyvilágnak. Csikk az orosz származású Németországban élő srác, és Maik a gazdag és lelki problémákkal küzdő szülők által elhanyagolt német fiú.

Bármelyikük lehetne az osztálytársunk a hátsó padból, egyetlen közös vonásuk van: Mindkettőjüket „egyfajta antiszociális szar.” veszi körbe otthon, amiért osztály decens, normakövető teljesen jellegtelen masszáját adó osztálytársak leprásként kezelik őket.

Ez az egyetlen közös pont azonban elég motivációt jelent barátságuk kezdetéhez és arra, hogy először csak amolyan macsós felvágásként, hívatlanul felbukkanjanak az osztály bulijába, hogy megmutassák az osztály legszebb lányának (Maik rajongása tárgyának), hogy messze nem olyan unalmas és sótlan alak, mint ahogy azt az osztályban állítják. Ettől a pontól kezdve a két fiú hajmeresztőbbnél-hajmeresztőbb kalandokba keveredik.  

De nem akarok spoilerezni, aki szereti a road-regényeket annak ez a könyv biztosan jó nyárindító olvasmány, amelyben hétköznapi nyelvezettel mutatja be az író, a két nem mindennapi kalandot megélő és a teljesen hétköznapi srácokat foglalkoztató kamasz valóságot.

Mindezt úgy, hogy elkerüli az ilyenkor szokásos kliséket, a könyv karakterei elevenek és valóságosak, sokszor egészen meglepő humoros fordulatokkal reagálnak a közel sem hétköznapi helyzetekben. A felnőttek nem feltétlenül közömbösek és önzők, nem prédikálnak és főként láthatóan maguk sem találták meg a bölcsek kövét, ahogyan a  kamaszok sem.

Németországban a modernkori Zabhegyezőnek titulálták a regényt, véleményem szerint ez a könyv nem a Semmi, de mindenképpen helye van a kortárs ifjúsági irodalom legjobb könyvei között.

Részlet a könyvből

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved