Elnézést, sajnálom vagy bocsánat? – etikett szakértőnk segített mikor melyiket kell használni


Kermit (17éves) - 6 hónapja

A mindennapi szóhasználatban az elnézést és bocsánat kérés szinte szinonimaként kezeljük, de valójában mégsem azonos a tartalma. Míg a bocsánat kérésünk akkor helyes, ha valóban vétkesek vagyunk a kínos, kellemetlen esetleg fájdalmas helyzet létrejöttében addig az elnézést kérő kifejezést abban az esetben kellene használnunk, ha rajtunk kívül álló esetleg szokványos problémával állunk szemben. De mit jelent ez a gyakorlati életben, mikor kell elnézést kérnünk és mikor helyesebb választás a bocsánat.

Dr. Kibédi Varga Katalin etikett szakértőnk segített gyakorlati tanácsokkal mikor, hol és hogyan érdemes használni a  kifejezéseket helyesen.

Hogyan kérünk magunknak udvariasan helyet? Mit mondunk, ha valakivel véletlenül összeütközünk?

Ha le szeretnél ülni, megkérdeznéd, hogy szabad-e a hely, akkor az “elnézést kérek” udvariassági formulát használd.

A felsorolt helyzetekben nincs igazán miért bocsánatot kérni, vagy sajnálkozást kifejezni. Amennyiben véletlenül nekiütközöl valakinek, bocsánatot kérhetsz az okozott kellemetlenségért.

Rendszeres szófordulat, hogy: Sajnálom, de számomra …. valami elfogadhatatlan, ez helyes vagy helytelen szófordulat?

Helytelen. Ilyen esetben nem kell a sajnálatodat kifejezni.

Szívesség kérés helyesen: Ne haragudj, megkérhetlek arra, hogy… Bocsánat, lenne pár perced… szófordulatok helyett, hogyan kellene helyesen?  

Szívességet vagy segítséget kérsz, nem tettél semmi rosszat, ezért ilyen helyzetben bőven elég, ha azzal kezded a mondatot, hogy Elnézést a zavarásért, megkérhetnélek…?.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved