Idén sem marad el az Irodalom Éjszakája


Kovács Barna (18éves) - 3 hónapja

Bár a járványhelyzet miatt az Irodalom Éjszakája sem olyan lesz 2020-ban, mint amilyennek tervezték, érdemes lesz figyelemmel kísérni, hiszen a szervezők minden bizonnyal mindent megtesznek annak érdekében, hogy az eredetihez hasonló élményben legyen része az érdeklődőknek.

Huszonhárom ország huszonhárom szerzőjének művei kelnek majd életre június végén. Az idei téma a titok.

Az első Irodalom Éjszakáját 2006-ban rendezték meg Prágában. Magyarországon a budapesti Cseh Centrum koordinálja a szervezést, és 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad az eseménynek. A rendezvény főszervezője az EUNIC Hungary, az európai uniós országok kulturális intézeteinek magyarországi hálózata. De mi is az az Irodalom Éjszakája?

Egy irodalmi esemény, mely formabontó stílusban hozza közelebb a világirodalmat a könyvbarátokhoz. 23 ország egy-egy szerzőjének a művéből színészek olvasnak fel részleteket 23 különleges helyszínen.

Budapesten minden évben más helyszíneken kerül megrendezésre az esemény, a szervezők ezzel is igyekeznek felhívni a figyelmet a város kulturális sajátosságaira.

Idén kicsit módosult az eredeti terv. A járványhelyzet miatt a budapesti esemény online kerül megrendezésre június 24-26 között. Az Örkény István Színház színészei és meghívott vendégművészek fogják tolmácsolni az alkotásokat rövid videók formájában, melyeket a színház ismert és kevésbé ismert szegleteiben rögzítenek.

A videókat az Irodalom Éjszakája facebook oldalán, és az irodalomejszakaja.hu weboldalon lehet majd elérni.

Az eredeti helyszínek a VII. kerületben lettek volna, itt majd a jövő évben lepik el színészek az utcákat az esemény kertében. “Az olvasás több, mint időtöltés. Utazás, hiszen képzelőerőnket használva eljuthatunk bárhová, és egy barátság kezdete is, mert betekintést nyerhetünk az író gondolataiba, megismerhetjük azt a világot, amelyet ő teremtett és találkozhatunk azzal a történettel, amelyet fontosnak tartott annyira, hogy megosszon a közönséggel” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester, a fővárosi és az erzsébetvárosi önkormányzat által támogatott idei esemény védnöke.

Debrecenben idén is szabadtéri helyszíneken tartják meg az Irodalom Éjszakáját, a DEkult programsorozat részeként. A műveket június 26. és 28. között hallhatják az érdeklődők, a Csokonai Színház színművészei tolmácsolásában. Az esemény debreceni védnöke Puskás István alpolgármester.

A rendezvényt kíséri egy játék, melyben a szerencsések értékes könyvcsomagokat nyerhetnek. A szervezők minden napra összeállítottak egy kérdéssort, mely az aznap elhangzott szövegekre vonatkoznak.  A játékban való részvételhez nem kell mást tenni, mint másnap 10 óráig legalább három kérdésre elküldeni a helyes választ az irodalomejszakaja@gmail.com email címre. A szervezők minden nap sorsolnak a helyes megoldásokat beküldők között.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved