Június 12. – gyermekmunka elleni világnap – mi a különbség a diákmunka és a gyermekmunka között?


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Hazánkban 2011 óta minden tanköteles fiatal vállalhat művészeti, sport-, modell vagy hirdetési tevékenység keretében munkát, illetve 16 év felett szülői beleegyezés nélkül is lehet már diákmunkát vállani. A fejlett országokban a szülők üzletében való kisegítést, mozikban, éttermekben való idénymunkát, esetleg a videózást olyan egyéb pénzkereseti lehetőségeknek tekintjük, amely segíti a világ megismerését és önmagunk kiteljesítését. Ez azonban nem összetévesztendő a gyermekmunkával, amely ellen 2002 óta a mai napon felemeli a világ a hangját a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kezdeményezésére.

Az ILO statisztikái szerint az egész világon érvényes törvényi tilalom ellenére több mint 215 millió 5-17 éves életkor közötti gyermeket kényszerítenek nehéz fizikai vagy veszélyes munkára szerte a világon, általában rossz körülmények között, illegálisan foglalkoztatva a jellemzően teljesen képzetlen, vagy jelentősen alulképzett fiatalokat.

A gyerekmunka legfőbb mozgatórugója a szegénység és az ebből adódó iskolázatlanság. A mélyszegénységben élők a család napi megélhetéséért kénytelenek naphosszat robotolni, jellemzően orvosi ellátás nélkül. Az éhbérért dolgozó gyerekek több mint fele ázsiai, de Afrikában sem jobb a helyzet: a Szaharától délre a becslések szerint minden hatodik kiskorú végez gyermekmunkát.

Szakértők szerint ezekben a térségekben a legrosszabb helyzetben az a nyolcmillió gyermek van, akiket jelenleg is rabszolgaként tartanak; ők vannak leginkább kitéve a nemzetközi prostitúciós, ember- és drogkereskedelmi bűnszervezeteknek is.  

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved