Június 1. – 20 kilométeres gombafelhővel robbant fel a sajóbábonyi TNT-gyár


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

1979. nyarán, a mainál sokkal melegebb nap délutánján az elavult, bezárás előtti 1040. számú Észak-Magyarországi Vegyiművek hadiipari robbanóanyag-gyártó üzeme 20 km-ről látható gombafelhő  és 30 km-re elhallatszó robbanás kíséretében vált szó szerint porrá. A szerencsétlenül járt gyárat egy hónap múlva zárták volna be, mivel technológiailag elavult volt a szakemberek szerint is.

A falu melletti völgy mélyére telepített üzem hírhedt volt veszélyességéről a helyiek körében. A TNT alapanyagát adó trinitrotoluol erősen mérgező, a vele kapcsolatba kerülők bőrét sárgásra színezi – a második világháború TNT-gyári munkásait gyakran kanári gúnynévvel illeték jellegzetes sárga bőrük miatt – ráadásul Sajóbábonyban a kocsonyás robbanóanyagot szárítással szilárdították, mely eljárás többször okozott balesetet a végzetes június 1-je előtt is.

A korabeli szocialista kormányzat igyekezett minél kisebb nyilvánosságot adni a balesetnek, és mindösszesen egy rövid hírt mondtak be a Kossuth rádióban a sajóbábonyi katasztrófáról. A baleset okai mai napig tisztázatlanok,  a helyszínen létrehozott parkban meghagyott romokon emléktábla őrzi a baleset 13 áldozatának emlékét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

real-mtak.hu;diszpolgar.hu;baznyesz-miskolc.hu;

2017 Kidsnews | All rights reserved