Június 11. – a Vega-1 belépett a pokoli bolygó légkörébe


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

A Vega-1 a szovjet űrkutatás első űrszondája, amely a Földhöz legközelebbi bolygó, a Vénusz és a Halley üstökös közvetlen vizsgálat vizsgálatát tűzte ki célul. A Vénusz bolygó az egyetlen, amely női alakról kapta a nevét – egész pontosan a szerelem, szépség és termékenység római istennőjéről. Ebben az esetben biztosan nem igaz a Nomen est omen – a latin: a név előjel, vagy nevében a sorsa – kifejezés, mivel a bolygón uralkodó körülmények szó szerint leginkább pokoliak.

A köznyelvben Esthajnalcsillagként is emlegetett fényes bolygó felszínén forróság (450-500 Celsius fok) uralkodik, és átlátszatlan felhőréteg borítja. Folyamatos kénsavas eső szitál, amely a hőség miatt a felszínt már nem éri el. Egyik legkülönösebb tulajdonsága, hogy a naprendszerünkben szokásos forgási irányhoz képest ellentételesen forog, amelyre a tudomány eddig nem talált egyértelmű magyarázatot.

A Vega misszió leszállóegysége 50 km magasan engedte ki a Vénuszra szánt hőálló ballont, amelynek fő feladata a bolygó időjárásának átfogó vizsgálata volt. A 1984-125F 46 órán keresztül küldte az adatokat, mielőtt június 13-án a Vénusz légkörében végleg megsemmisült.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

sgf.hu; origo.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved