Június 14. – Véradók világnapja


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

A Nemzetközi Vöröskereszt és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére 2004 óta június 14-e a Véradók Világnapja, ezen a napon nemcsak a véradóknak köszöni meg a világ önzetlenségüket, de világszerte felhívják az emberek figyelmét a véradás fontosságára.

Hazánkban körülbelül 400 ezer liter vérre van szükség évente, és ehhez állandó véradó toborzása van szükség, mivel itthon 4 millió potenciális véradóból csak körülbelül 450 ezer ember ad vért rendszeresen.  Közép-Európában, így Magyarországon is az emberek 30 százaléka 0-s és B-s vércsoportú, míg a az A-s vércsoportba tartozók teszik ki a lakosság 40 százalékát, a hazai vérkészletet is ennek megfelelően kell egyensúlyba tartani.

Forrás: MTI

Ki lehet véradó, és hol adhatok vért?

Bárki, aki egészséges és elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves, testsúlya meghaladja az 50 kg-ot és nem adott vért a legutóbbi 56 napban és nem vérzékeny, nem ájulékony és nem szoptató anyuka. Véradáshoz szükséged lesz az érvényes személyi igazolványodra, lakcímkártyádra és TAJ kártyádra is. A véradási helyszínekről az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt Véradás honlapjain tudsz tájékozódni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

vöröskereszt.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved