Június 15. – Benjamin Franklin bizonyította a villám elektromos töltését


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

Franklin 1752-ben ezen a napon hajtotta végre az évekkel korábban publikált sárkányos kísérletét: fiával közösen sárkányt eregetett a zivatarban, arról lelógatott egy drótot, aminek alsó végére kulcsot rögzített. Amikor az átnedvesedett dróton himbálózó kulcs leért a földre, elektromos szikrák jöttek létre.

Érdekesség, hogy 36 nappal korábban Franciaországban Thomas-François Dalibard is sikeresen végrehajtotta a kísérletet egy 40 láb magas vasrúddal.

Sok követőjük nem volt ilyen szerencsés, sőt, néhányan túl sem élték a kísérletet.

Franklin ugyanis a publikációban nem hangsúlyozta különösebben a szigetelés fontosságát, mivel nem gondolta, hogy rajta kívül bárki megpróbálkozik majd a kísérlettel, és így többen is halálos áramütést szenvedtek, miközben reprodukálni próbálták azt.

Hozzá kell tenni, hogy bár Franklin valóban igyekezett nagy hangsúlyt fektetni a szigetelésre,  megoldása édeskevés lett volna villámcsapás ellen, amelynek áramerőssége elérheti a 100 000 ampert, feszültsége pedig több millió volt is lehet.

Mindenesetre szerencsénkre nem csapta meg a villám, így kísérleteit is folytathatta, melyeknek köszönhetjük például a villámhárítót is, amit 1750-ben mutatott be a nagyközönségnek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

index.hu;mimicsoda.hu;gyoriszalon.hu;

2017 Kidsnews | All rights reserved