Június 18. – a szuperhatalmi megállapodás, amely nem lépett érvénybe, de az USA mégis betűre betartotta.


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

A két hidegháborús szuperhatalom a hatvanas évek végére felismerte, hogy a fegyverkezési verseny a szürreális költségek mellett egyre komolyabb biztonsági kockázatot jelent mindkét fél számára. Emiatt 1969 őszén megkezdődtek az úgynevezett SALT- párbeszédek, amelyekben a nagyhatalmak egyeztettek a hadászati stabilitásról, vagyis enyhülni kezdett a két nagyhatalom egymásnak feszülése, és ezáltal a világ nukleáris fenyegetettsége.

A tárgyalássorozat második ütemében James Carter, az Egyesült Államok elnöke és Leonyid Brezsnyev, a Szovjet Kommunista Párt főtitkára országaik nevében kötelezte magát, hogy mérsékletet tanúsít a hadászati támadófegyverek új típusainak kifejlesztésében.

Mindkét fél vállalta, hogy a szerződést követő hatodik hónaptól az interkontinentális ballisztikus rakéták, a nehézbombázók és a levegő-föld osztályú ballisztikus rakéták,

valamint a tengeralattjáró-fedélzeti rakéták indítóállásainak száma nem haladja meg majd az oldalankénti 2400 darabot, amelyet 1981. január 1. után pedig 2250 egységre csökkentenek tovább.

Megállapodtak arról is, hogy azokat az interkontinentális rakétákat, amelyekkel 1979. május 1-ig nem végeztek repülési próbákat, már nem is állítják hadrendbe, és minden ballisztikus hadgyakorlat, teszt indításának tervéről előre értesítik a másik felet.

A megállapodást rögzítő SALT -2 szerződést 1979. június 18-án írták alá Bécsben, és a felek törvényhozásának megerősítését követően lépett volna hatályba, és 1985. december 31-éig maradt volna érvényben. Azonban 1979 decemberében a szovjet hadsereg bevonult Afganisztánba, és ennek következtében a James Cartert követő Ronald Reagan már elő sem terjesztette  szenátusi ratifikálásra. Ennek ellenére az Egyesült Államok a szerződést az eredetileg számításba vett érvényességi időtartam során maradéktalanul betartotta.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

arcanum.hu; Tények Könyve

2017 Kidsnews | All rights reserved