Június 20. – elhelyezik a hitelesített magyar méterrudat


kidsnews (127éves) - 1 éve

A méterben mért hosszúság előtt az emberi testrészekhez kapcsolódó fogalmakkal határozták meg a dolgok hosszát. A lépés, láb, arasz, könyök, hüvelyk stb. azonban érthető okokból nem volt a legprecízebb meghatározás. Ezért 1875-ben Párizsban sor került a méter-egyezmény aláírására, amelyben 17 ország (köztük az Osztrák-Magyar Monarchia) vállalta a metrikus rendszer bevezetését, és határoztak a Nemzetközi Méréstudományi Intézet felállításáról is.  


Az Egyesült Államok méteretalonja

A hazai méterrúd pontosságának ellenőrzését Kruspér István és Szily Kálmán végezte, majd hitelesítésre Párizsba küldték, és a pontosság bizonyítását követően, 1870-ben ezen a napon Magyar Országos Levéltárban helyezték el az etalont.

Egy méter hossza eredetileg a Föld Párizson áthaladó délkörén az Északi-sark és az Egyenlítő közötti távolság 10 milliomod részeként lett meghatározva. Etalonját  Jean-Baptiste Delambre és Pierre Méchain csillagászok mérései alapján Marc Étienne Janety ékszerész készítette el finomított platinából. 1965-ben Bay Zoltán fizikus javaslatára fogadták el a méter máig érvényes modern definícióját: a fény által vákuumban 1/299 792 458 másodperc alatt megtett út hossza.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved