Június 21. – a Trump által is megvenni kívánt Grönland önálló autonómiát kapott


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

A 982-ben felfedezett, hűvös éghajlatú sziget lakossága 2008-ban népszavazáson döntött úgy, hogy a továbbiakban önálló autonóm területként vesz részt a Dán Királyság életében. A grönlandiak többsége (75,54%) szavazata alapján ma már a grönlandi nyelvet használják és saját parlementjük által szabályozott saját jogrend alapján élnek, nem tagjai az Európai Közösségnek, viszont európai állampolgárnak számítanak, ugyanakkor az EU választásokon nincs szavazati joguk. Vagyis Dánia valójában semmiben sem korlátozza a szigetet, de ha teljesen függetlenné válnának, elesnének évi 3,5 milliárdos dán kormányzati támogatástól.

A Kanada partjai mentén fekvő sziget ritkaföldfémek, vasérc , uránium, rubin és arany mellett kőolajban is gazdag terület. Stratégiai fontossága azonban nem az ásványkincseiben rejlik,

hanem az amerikai nemzetbiztonsági érdekek szempontjából kiemelten fontos Thule légibázisban, amely Grönland északnyugati részén az Államok legészakibb katonai támaszpontja és alapeleme az USA rakétavédelemi rendszerének.

A támaszponton egy korábbi Dánia-USA államközi szerződésnek köszönhetően szinte korlátlan jogai vannak az Egyesült Államoknak, bár nem számít USA felségterületnek. Ezzel együtt már annyira talán nem is meglepő, hogy Grönland tavaly nyáron azzal került a hírekbe, hogy Harry Truman elnök nyomdokain Donald Trump újra felvetette a sziget USA általi megvételét. A különös felvetésre Ane Lone Bagger grönlandi külügyminiszter a következő szavakkal reagált:

“Nyitottak vagyunk üzleti ügyekre, de nem vagyunk eladók”.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

index.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved