Június 22. – az EU engedélyezi a tujont, van Gogh kedvenc kábítószerét


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

Zola, Verlaine és a fent említett van Gogh csak néhány kiemelkedő tehetség, akik hittek a tujont tartalmazó abszint tudatmódosító hatásában, és rendszeresen fogyasztották a fehér üröm növény illóolaját és szeszt tartalmazó desztillátumot. A tujon hatóanyagú alkoholos italt 1910-ben betiltották, mert az akkori orvostársadalom gyilkosságok és elmebetegségek okozóját látta benne.

Azóta bebizonyosodott, hogy az abszintizmus valójában nem önálló betegség, hanem lényegében a krónikus alkoholizmus egyik fajtája.

Képünk illusztráció

A mentollal rokonságban álló, hűsítő és rövid távon fájdalomcsillapító hatású fehér üröm mellett a tujon megtalálható különféle tuja és borokafélékben és bizonyos mentákban is.

A nagy mennyiségben valóban mérgező hatóanyaggal

a hetvenes években kezdtek ismét komolyabban foglalkozni a kutatók és kimutatták, hogy sem a huszadik század elejéről maradt minták, sem a receptek szerint újonnan előállított párlatok nem tartalmaznak toxikológiailag jelentős mennyiségű tujont, amely alapján igazolható lenne az ital bódítóbb hatása más alkoholos italoknál.

A fentiek alapján az Európai Unió 1988-ban ezen a napon újra engedélyezte a tujon tartalmú italok forgalmazását, rendeletben rögzítve az élelmiszerek maximális tujontartalmát, hogy elősegítse a jogharmonizációt az abszintot tiltó és engedélyező országok között.

Az abszint régi mítoszát annak forgalmazói igyekeznek azért tovább táplálni, mintha termékük valóban veszélyesebb lenne más szeszesitaloknál, és fogyasztása rejtélyes hallucinációkat okozna, de ne higgyünk nekik: az üzletekben kapható, akár korabeli recept alapján készült abszint épp annyira veszélyes és káros, mint bármilyen más hasonló töménységű ital.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia;

2017 Kidsnews | All rights reserved