Június 23. – életbe lép az Antarktisz-egyezmény, ami 2048-ig garantálja a kontinens érintetlenségét


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

1961. június 23-án lépett hatályba az úgynevezett Antarktisz-egyezmény, amely egyelőre határt szab a területi igényeknek, melyeket Oroszország, Kína, az USA, Kanada, Dél-Korea, Ausztrália, Argentína, India, Norvégia, Dánia és Nagy-Britannia formál a kontinens egyes részeire.

Jelenleg évente nagyságrendileg 50 ezer látogatót fogadó jégsivatag számos okból fontos a fent felsorolt országok számára, akik minden politikai és gazdasági erejüket latba vetve igyekeznek érvényt szerezni érdekeiknek.

Argentin állomás

A fenti sorok olvasása után nem fog sokakat meglepni, hogy az utolsó „érintetlen” kontinensünk alatt 221 billió köbméter földgáz és körülbelül 55 milliárd hordó kőolaj pihen geológiai mérések alapján. Az 5 millió tonna krill (rákféle), a nagy mennyiségű halászható hal, a jégben található ivóvíz már csak hab azon a gazdasági tortán, amelyből a bűvös dátum közeledtével egyre mohóbban akarja mindenki a magáét.

Az biztos, hogy Oroszország 2015-ben beadta a kérelmét az ENSZ illetékes bizottságának 1,2 millió négyzetkilométernyi területre, mivel szerintük a több évtizedes kutatómunkájuk alapján erre jogosultak. Igényük megerősítéseként kutató állomásokat működtetnek, műholdas navigációs rendszert építenek ki, hajókat állomásoztatnak, hogy csak néhányat említsünk a tevékenységeik közül.

Az Antarktisz 2048-ig még védett, úgynevezett „res communis omnium usus” azaz mindenki által használt terület – hasonlóan a világűrhöz, vagy a nyílt óceánokhoz -, mivel a ma 59 éve életbe lépett egyezmény kimondta, hogy a területen csak és kizárólag békés kutatási tevékenység folytatható.

Félő, hogy az egyezmény lejáratának közeledtével egyre nehezebb lesz a kontinens védettségét meghosszabbító egyezmény tető alá hozása,

és Kína, Dél-Korea és Oroszország nagy valószínűséggel nem támogatja majd azokat a törekvéseket, amelyek az Antarktisz jéggel borított területén nemzeti parkot hoznának létre, ezzel védve a terület ökoszisztémáját.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

biztonsagpolitika.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved