Június 24. – a középkori „G20” csúcstalálkozó, szuperállamok vezetőivel és lovagrendek nagymestereivel


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

Akit érdekel az aktuálpolitika, az tudja, hogy a világ nagyhatalmainak számító országok csúcsvezetői időről időre összeülnek, hogy megvitassák bolygónk szerintük legégetőbb gondjait, és ehhez viszonyuló érdekeiket. Nem volt ez másként a keresztes háborúk idején sem. 1148. június 24-én ült le egy asztalhoz Rőtszakállú Frigyes, VII. Lajos, III. Konrád, II. Henrik osztrák herceg a johannita és a templomos lovagrend nagymestereivel, valamint a kis-ázsiai keresztes háborút támogató államok vezetőivel Akkóban, hogy a III. Jenő pápa által indított II. keresztes hadjárat számára Edessza elfoglalását követően újabb célpontot találjon.

Az akkói csúcstalálkozón született döntés alapján a keresztes sereg az addig semleges, viszont gazdag Damaszkuszt vette célba, amelynek falaihoz a sereg napra pontosan egy hónappal később meg is érkezett.

Ezután azonban egységes vezetés hiányában a keresztesek hibát hibára halmoztak, alapvető ellátási nehézségekkel, gyakorlatilag ívóvíz nélkül próbálták volna bevenni az addigra más iszlám államokkal szövetségre lépett várost.

Az akkói döntés nyomán elszenvedett fiaskóval a keresztesek végső soron akaratlanul legnagyobb iszlám ellenségük, Nur ad-Dín kezére játszották Damaszkuszt, és nem csak jelentős emberveszteséget kellett elkönyvelniük, de egy minden addiginál hatalmasabb ellenséget is szereztek a Közel-Keleten.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

honvedelem.hu; jakd.hu;

2017 Kidsnews | All rights reserved