Június 25. – barlangok napja


kidsnews (127éves) - 1 éve

Június 25-én ünnepeljük a barlangok napját, amely a természetes úton létrejött, két méternél hosszabb, ember által járható, a szilárd földkéregben létrejött üregek fontosságára hívja fel a figyelmünket. Hazánkban a természetvédelmi törvény alapján minden barlang védettség alá tartozik, vagyis az újonnan felfedezett barlangok is azonnal védetté válnak.

Hazánkban 1788 db kisebb-nagyobb barlangot tartanak nyilván a hegységenkénti jegyzékben, melyet a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat gyűjtött össze, mindazonáltal számtalan kísérlet ellenére sem áll rendelkezésre egységes és naprakész barlangkataszter hazánk barlangjairól, amelyek közül számos kiépített barlang  kínál felüdülést a nyári forróságban a strandokat megunó diákságnak.

Egyik legismertebb barlangunk az UNESCO Világörökség részévé minősített Aggteleki cseppkőbarlang, amely 25 km hosszúságával Szlovákia alá is benyúlik, és itt található a Titánok csarnoka is, amely a közepén található óriás cseppkövekről kapta a nevét.

Ha valaki mégsem szeretne teljesen elszakadni a víztől, és csak a hőséget szeretné maga mögött hagyni, választhat a miskolctapolcai Barlangfürdő és a Tapolcai-tavasbarlang között. Míg az előbbi esetében Európában egyedülálló, 30°C-os gyógyhatású vízbe mártózhatunk, addig az utóbbiban Gulliverként csónakázhatunk a helyenként kissé szűkös tavasbarlang járataiban.

Aki pedig igazi barlangász élményre vágyik a nagyközönségnek kiépített sétaútvonalak helyett, az számtalan barlangász kirándulás és tábor közül választhat idén nyáron is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

mek.oszk.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved