Június 26. – kábítószer-ellenes világnap


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

1988. június 26-án tartották meg először a kábítószer elleni küzdelem világnapját, amellyel az ENSZ célja, hogy az illegális kábítószer-fogyasztást világviszonylatban 50 százalékkal csökkentse.

Az illegális tudatmódosító szerek, vagyis a drogok az 1960-as évek hippi kultúrával törtek be a társadalom különböző területeire. Becslések szerint napjainkban mintegy 208 millió ember fogyaszt illegális drogokat a világon. Az Amerikai Egyesült Államok 2007-es, addikciókkal kapcsolatos felmérése alapján 19,9 millió amerikai (azaz a 12 éves vagy annál idősebb lakosság 8%-a) fogyasztott tiltott drogokat a felmérést megelőző egy hónapban. Az ENSZ becslése szerint évente kétszázezren halnak bele a narkotikumok fogyasztásába világszerte.

Magyarországon a Nemzeti Drog Fókuszpont által készített 2019-es éves jelentés szerint a hazai iskoláskorúak (9-10. évfolyam) körében elvégzett felmérések alapján a marihuána volt a legelterjedtebb kábítószer az elmúlt években.

A második helyen a szintetikus kannabinoidok szercsoport állt, amelyeket az orvosi javaslat nélkül szedett nyugtatók/altatók, és ezek alkohollal történő együttes fogyasztása követett. A 2019-es felmérésben először kérdeztek rá a hangulatjavító szándékkal bevett fájdalomcsillapítókra, amelyek az ötödik helyen végeztek, közvetlenül a szerves oldószerek belélegzése előtt. A felmérést megelőző egy évben a válaszadó felnőttek 2,3%-a, míg a fiatal felnőtt népesség 5,3%-a fogyasztott valamilyen tiltott drogot.

A 2005-ben újonnan feltűnt szintetikus pszichoaktív anyagok – amelyekből az elmúlt évtízedben évente átlagosan 4-500 féle kiszámíthatatlan összetételű drog került az illegális európai piacra  a korábbiaknál is nagyobb kockázatnak teszik ki a kábítószer fogyasztókat, mivel sokszor még a szakemberek sem tudják, hogy az adott szer milyen hatással lesz az emberi szervezetre.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved