Június 27. – beáll a hadiállapot Magyarország és a Szovjetunió között


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

Bárdossy László miniszterelnök 1941. június 27-én, napirend előtti felszólalásában közölte a magyar parlament tagjaival, hogy az előző napi szovjet provokációra válaszként Horthy Miklós kormányzó parancsot adott a légierőnek az ellentámadásra, és egyben a Szovjetunióval szembeni hadiállapot beálltáról is tájékoztatta a képviselőházat. Bejelentését állítólag „hosszantartó élénk éljenzés és taps” követte „a Ház minden oldalán”.

A hadiállapot beálltát megelőző napon ugyanis dél után tíz perccel a Tiszaborkút és Rahó között közlekedő budapesti gyorsvonatra géppuskatüzet nyitott egy szovjet felségjelű repülőgép, majd alig egy órával később 29 db 105 kilogrammos rombolóbombát dobtak le Kassára (mára Košice, Szlovákia). A szovjet gyártású bombákból kettő nem robbant fel, így sikerült azonosítani eredetüket.

A támadást sokan megrendezettnek tartották már akkoriban is, ezt erősítette meg Molotov szovjet külügyi népbiztos nyilatkozata, miszerint a szovjeteknek nem volt követelése Magyarországgal szemben, és hajlandók támogatást nyújtani a magyar határrevíziós igényekhez.

fotó: fortepan

A provokációról szóló elméleteket erősíti a kassai repülőtér-parancsnok jelentése is, amely szerint német gyártású gépek bombázták a várost. Ennek ellenére a kormányzó döntésének megfelelően egy 40 ezer fős magyar hadikülönítmény (két motorizált és egy lovas dandár és tíz hegyivadász zászlóalj) lépte át a szovjet határt, hogy „válaszcsapást” mérjen a feltételezett támadókra.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

veritasintezet.hu, mult-kor.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved