Június 28. – már nem veszélyeztetett az USA címermadara, a fehérfejű réti sas


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

A XX. században még a kihalás szélén álló, és amerikai állatvédelmi szupertörvénnyel megóvott fehérfejű rétisas (Haliaeetus leucocephalus, angolul bald eagle, a szó mai jelentésével „kopasz sas”) története egészen különleges, mivel rajta kívül eddig csak 12 fajnak sikerült amiatt lekerülni a 1288 fajt nyilvántartó Endangered Species Act (ESA) listájáról, mert már nem fenyegeti az eltűnés a Földünkről.

Amerika felfedezésekor félmilliós populációt számlált az észak-amerikai rétisas állomány, azonban a telepesek szimpátiáját nem élvezték az eurázsiai rétisas helyi megfelelőjének tekinthető ragadozók, melyek száma a XVIII. század végére becslések szerint egyötödére esett vissza a vadászat következtében. Ennek ellenére a Kongresszus csak 1940-ben lépett és fogadta el a sasok védelmét célzó törvényt.

Sajnos a természetvédők nem jártak egyből sikerrel, az elfogadott törvény eleinte szinte hatástalan volt – főként a DDT nevű, termőföldeken alkalmazott rovarirtó szer miatt, amely a sasok szervezetébe jutva gyengítette azok tojásainak héját, és jelentősen csökkentette a szaporulatot. A DDT-t végül 1972-ben tiltották be az Egyesült Államokban.

A faj kizárólag Észak-Amerikában található meg, Mexikó északi területeitől egészen Kanadáig. Mérete az Egyenlítőhöz közelebbi területeken kisebb, mint a hidegebb égövi fajtársainak. A legkisebb fehérfejű rétisasok Floridában élnek ( 2,3 kilogrammosak, szárnyfesztávolságuk pedig csak 168 centiméter). Az alaszkai példányok 244 centiméteres szárnyfesztávolsággal és 7,5 kilogrammos testtömeggel rendelkeznek átlagosan). Az északabbra élő példányok jellemzően délen telelnek, míg délebbi fajtársaik nem vándorolnak. Testhossza: 70–102 centiméter Szárnyfesztávolsága: 168–244 centiméter

Az ESA védelem keretei között bevezetett intenzív védelmi programoknak köszönhetően a 70-es évek végére lassan növekedni kezdett a fehérfejű rétisas állomány, és 2007. június 28-án az USA szövetségi kormányának útmutatása nyomán minden amerikai állam levette az ország címerállatát a veszélyben levő fajok listájáról.  

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved